Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš

První den druhého kola prezidentské volby je u konce. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8:00 na posledních šest hodin. Poté začne sčítání hlasů. Kdo se stane novou hlavou státu by mělo být jasné v sobotních odpoledních hodinách. Voliči se rozhodují mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Po třech hodinách prezidentské volby se účast většinou pohybovala mezi 25 a 35 procenty. V prvním kole byla v téže době účast podobná.

Bývalý premiér a dnes jeden z dvojice kandidátů na post prezidneta Andrej Babiš řekl, že by lidé měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země. Volby označil za referendum o něm. Podle svých slov ve volební místnosti doufá v „obrovskou“ volební účast.

K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. Vivien už měla podle Babiše odvoleno, Frederik je ve škole v zahraničí.

Odvoleno má také druhý z finálové dvojice. Prezidentský kandidát Petr Pavel za velkého zájmu médií odevzdal dnes po 15:00 svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště. Doprovázela ho manželka Eva.

Do malé obce na Podřipsku za kandidátem o post hlavy státu přijely desítky novinářů. Místní mu vyjádřili podporu prostřednictvím různých nápisů umístěných v obci. Pod cedulí Černouček je nápis Pavlov.

Právě Petr Pavel je hlavním favoritem prezidentské volby. Větší šance na úspěch mu dávají předvolební průzkumy i bookmakeři.

Účast na Vysočině 

V našem kraji se okolo 16:30 volební účast nejčastěji pohybovala okolo 30 procent. Podle odhadu členů volebních komisí je zájem přibližně srovnatelný s prvním kolem prezidentské volby. V jednom okrsku krajské Jihlavy už volilo 31 procent voličů, v dalším se účast přiblížila ke 40 procentům. V Třebíči měl jeden z okrsků účast kolem 35 procent, okrsek ve Žďáru nad Sázavou mírně nad 30 procenty.

První den voleb byl pro policisty na Vysočině klidný. „V souvislosti s prvním volebním dnem jsme v našem kraji nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost ani žádné narušení veřejného pořádku," řekla novinářům po uzavření volebních místností Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/PetrPavel

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.