Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Až do roku 2027 budeme k urnám chodit pravidelně. Za rok zvolíme prezidenta

První kolo volby jedné třetiny senátorů a sestavení nových obecních a městských zastupitelstev máme za sebou. Ani v následujících letech si od voleb neodpočineme. Příští rok bude Česká republika vybírat prezidenta. K urnám budeme pravidelně chodit až do roku 2027.

Příští rok čekají Českou republiku prezidentské volby. Ty jsou naplánované na 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční 27. a 28. ledna. Současnému prezidentovi Milošovi Zemanovi končí funkční období na začátku března.  

Občané budou vybírat z několika kandidátů. O křeslo v čele státu se uchází například generál ve výslužbě Petr Pavel, podnikatel Karel Janeček, senátor Marek Hilšer, ekonomka Danuše Nerudová, majitel TV Barrandov Jaromír Soukup nebo komik a moderátor Miloš Knor. Stále se také spekuluje o tom, zda svou kandidaturu potvrdí i Andrej Babiš.  

Nesdílím názorovou ani hodnotovou orientaci s Babišem, populismus je problémem současné doby, říká Petr Pavel

Jméno generála Petra Pavla je čím dál častěji skloňováno ve spojení s nadcházející prezidentskou volbou. Šedesátiletý elitní voják ve výslužbě sice oficiálně svou kandidaturu ještě neoznámil, ambicí zapojit se do boje o prezidentský post se ale...

Prezidentská volba je dvoukolová. Do druhého kola postoupí dva kandidáti, kteří získají největší počet hlasů. Druhé kolo se neuskuteční jen v případě, kdy jeden ze zájemců o post prezidenta obdrží nadpoloviční většinu už v prvním kole. 

V roce 2024 se budou konat hned troje volby. Česká republika bude volit další třetinu senátorů, členy Evropského parlamentu a také krajská zastupitelstva. O rok později se budou konat volby do Poslanecké sněmovny. V roce 2026 opět senátní volby. Souběžně s tím si zopakujeme letošní komunální volby.  

VOLBY 2022: V Jihlavě startují jednání o koalici. Nemám případně problém s opoziční rolí, říká za ODS Petr Ryška

Jak dopadly komunální volby v Jihlavě, už je od sobotního večera jasné. V městském zastupitelstvu, které má 37 členů, usednou (staro)nové tváře. Oproti jiným městům v ČR, kde je třeba už jasné, kdo usedne ve vedení města, jsou jednání v krajské...

Od volebních kampaní, reklam, volebních místností a hlasovacích lístků si na jeden rok odpočineme v roce 2027, kdy nejsou v plánu žádné volby.  

Od roku 2028 už ale opět budeme chodit k urnám pravidelně. Opět nás bude čekat volba prezidenta, senátorů a krajských zastupitelů. V roce 2029 budeme hlasovat pro členy Evropského parlamentu a sněmovny. V roce 2030 to budou opět senátní volby společně s komunálními. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser | Zdroj volby.cz

Štítky volby, ČR, přehled, prezidentské, komunální, senátní, krajské, rok, 2030, Česko, prezidentské volby, Miloš Zeman, Evropský parlament, Petr Pavel, Karel Janeček, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Marek Hilšer, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do roku 2027 budeme k urnám chodit pravidelně. Za rok zvolíme prezidenta | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.