Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Jedinou zdržovací úlohu teď může hrát prezident, říká politolog Jakub Lysek

Těsný úspěch SPOLU před ANO, propadák Pirátů a vymazání ČSSD a KSČM z politické mapy. Tak by se daly ve zkratce shrnout dnes už uplynulé volby do Poslanecké sněmovny. Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci teď může na první pohled jednoduchou situaci při sestavování vlády komplikovat pouze prezident Miloš Zeman.

„Teď je to celkem jasné. I bez Pirátů mají čtyři strany pohodlnou většinu ve sněmovně. Obešli by se i bez čtyř poslanců Pirátů. Jedinou zdržovací úlohu teď může hrát pan prezident Miloš Zeman. Koalice SPOLU nemá možnost jak obejít STAN. Nedokážu si to představit, jak by si to obhájili. Otazník je také nad zdravotním stavem prezidenta,“ odhaduje politolog.

Video od Andreje Babiše a apel na migranty podle něho způsobil, že společně s Piráty potopil i svoje koaliční partnery. „Z dat je také vidět, že zase vyluxoval KSČM a částečně SPD. A to už jsem si myslel, že už pro to ani není prostor. A ČSSD úplně potopil. Nakonec se stalo, že ANO zůstalo s dost dobrým výsledkem, ale kvůli vysoké volební účasti nezískalo přes třicet procent,“ shrnul Lysek.

V letošních volbách byli podle něho fenoménem lokální kandidáti, kteří jsou známí v daném místě. „To přitáhlo hodně hlasů pro koalici SPOLU. Lidé hlasovali hodně personalizovaně, řekl bych, že to byla kroužkovací revoluce,“ dodává politolog.

V Kraji Vysočina je již dobojováno a kompletně sečteno. Vítězem parlamentních voleb se stala koalice SPOLU (28 % hlasů), druhé skončilo hnutí ANO (26,73 %) následované koalicí PirStan (13,51 %). A pomalu už začíná být jasné, která jména náš kraj...

Volební propadák o víkendu prožili Piráti, kteří z dvaadvaceti mandátů obhájili pouhé čtyři. Svůj podíl na tom podle Lyska mohla mít také masivní antikampaň, která byla proti straně vedena. „Útočilo proti nim hnutí ANO, SPD, vlastně skoro všichni. Stali se symbolem liberálních elit ve městech. Do toho se přidala i koalice SPOLU, která se proti nim ideově vymezovala z pravicových pozic. Je mezi nimi programový rozdíl,“ doplňuje.

VOLBY 2021: Vítězové a poražení. Personální změny po neúspěchu ČSSD jsou ještě předčasné, míní Běhounek

Parlamentní volby jsou za námi. Mají své vítěze, ale také poražené. Ke druhé skupině patří Česká strana sociálně demokratická, jejíž zástupci se s výsledkem 4,65 procenta nakonec do Sněmovny nedostali. Řešit personální otázky ve vedení sociální...

Volební výsledky ukazují také na další fenomén týkající se koalice PirStan. „Na datech mi vychází, že voliči hnutí STAN z roku 2017 volili skoro všichni koalici PirStan. Kdežto voliči Pirátů z roku 2017 v daleko větší míře přešli ke koalici SPOLU. Strašně moc liberálních voličů váhalo mezi těmito dvěma koalicemi a nakonec přiklonili ke SPOLU. Pan Bartoš asi nebyl v kampani a v televizních debatách schopen vysvětlit, jak to s politikou myslí. Dělali různé změny, sami Piráti si to kazili nešťastným vyjadřováním na svém fóru,“ uzavírá politolog Jakub Lysek.

Ohodnoť článek

Foto Aspen Institute

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, Jakub Lysek, politolog, Česká pirátská strana, ANO 2011, Miloš Zeman, ČSSD, KSČM, koalice, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Univerzita Palackého v Olomouci, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Jedinou zdržovací úlohu teď může hrát prezident, říká politolog Jakub Lysek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.