Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Fronty před volebními místnostmi. Problémy u vězňů v Rapoticích

, aktualizováno 8. října 2021, 17:19

Lidé už tři hodiny vybírají svoje kandidáty ve volbách do Poslanecké sněmovny. Podle informací, které má redakce k dispozici, se na mnoha místech během prvních dvou hodin tvořily fronty. V jednom z okrsků v Jihlavě se volební účast v 17 hodin, tedy tři hodiny po otevření volebních místností, pohybovala kolem 29 procent. K urnám dnes přišli také vězni. Část z nich, která je umístěná v Rapoticích, nakonec jít volit nemohla.

Důvodem byly neplatné občanské průkazy. K volbám se přihlásilo 327 odsouzených. Rozhodovali se podle volebních programů, o které si napsali politickým stranám. Volby organizovali kromě pracovníků věznice i zástupci obce Lesní Jakubov, na jehož území věznice částečně leží. „Odevzdané hlasy zůstanou v zapečetěné hlasovací schránce na obecním úřadu až do skončení voleb v sobotu odpoledne, sčítat se budou společně s hlasy odevzdanými obyvateli Lesního Jakubova," řekla za věznici Markéta Burešová.

Zájem účastnit se voleb museli odsouzení oznámit už minulý týden. Věznice sestavila zvláštní volební seznam a informovala obce, kde mají odsouzení trvalé bydliště, aby byli z tamních volebních seznamů vyškrtnuti. „Musíme je (obce) informovat, že budou volit v místě věznice, ve spádové obci Lesní Jakubov. U těch, kteří volit nechtějí, se nic obesílat nemusí," řekla Burešová. Lesní Jakubov má 106 obyvatel a 82 voličů, díky věznici má ale její volební seznam někdy až 500 jmen.

Vězni si psali o volební programy 

Hlasování ve věznici obvykle trvá dvě až tři hodiny. Hlasuje se na jednotlivých patrech ubytovny i v pracovních provozech. Prvními hlasujícími dnes byli odsouzení, kteří pracují v kuchyni. Byl mezi nimi i Michal Škoda odsouzený kvůli daňové trestné činnosti. „Volit jsem neváhal jít, protože jsem přesvědčený, že současná vláda nekoná tak, jak bych si představoval já i lidi, které znám kolem mě," řekl  šestačtyřicetiletý Michal Škoda. Hlas dal dnes koalici Spolu, dřív byl voličem SPD a ještě před tím ODS. Ve věznici hlasoval poprvé. Rozhodoval se i díky volebním programům, které si mohl prostudovat. „Napsali jsme normálně všem stranám, aby nám poslaly jejich programy, abychom měli možnost to prostudovat. Poslali nám je SPOLU, ANO a Piráti, nikdo jiný je neposlal," řekl Škoda.

Ve věznici v Rapoticích je nyní 675 vězňů, volit by mohlo 641 z nich, ostatní nejsou občany České republiky. Před čtyřmi lety se jich k volbám přihlásilo 495, řekl mluvčí věznice Roman Čech.

Volební účast v okrsku číslo 36

Mezi voliči je podle dostupných informací o volby poměrně velký zájem. Svědčí o tom i to, že za první tři hodiny v jednom z jihlavských okrsků, konkrétně s číslem 36, k urnám přišlo 29% všech voličů. „Stále se nárazově tvoří fronty 3 - 5 voličů" sdělil po 17. hodině Radovan Daněk, jeden z členů komise v okrsku číslo 36. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková, Radovan Daněk

Štítky účast, volby, sněmovna, věznice, Vysočina, Rapotice, Poslanecká sněmovna ČR, Lesní Jakubov, Jihlava, volební program, Michal Škoda, Roman Čech, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Fronty před volebními místnostmi. Problémy u vězňů v Rapoticích | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.