Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Andrea Klementová zdolala Lamanšský průliv ve štafetě. Za měsíc poplave sólo

I přes nepříznivé počasí se třebíčská plavkyně Andrea Klementová vrhla do obrovských vln a výraznou měrou přispěla k štafetové přeplavbě kanálu La Manche.

Celý pokus byl dlouho nejistý. Ještě v neděli 7. července ráno byla vzhledem k počasí šance na vyplavání padesát na padesát.

Lamanšský průliv, v dřívější české literatuře průliv La Manche, často také neformálně označovaný jako kanál La Manche, je průliv mezi Francií a Velkou Británií, který spojuje Keltské moře a Severní moře. Průliv je 32 až 180 kilometrů široký, 520 kilometrů dlouhý a má maximální hloubku 172 metrů.
Zdroj: wikipedia

„I přes varování o možném přerušení plavby a nevratnosti platby jsme se kolem jedenácté hodiny sešli s lodivodem v přístavu. Já jsem byla smířená s tím, že nepoplaveme a taky podle toho vypadal můj batoh. Byla jsem ráda, že jsem tam našla plavky a brýle,“ směje se dnes Andrea Klementová.

V přístavu se ale čeští dobrodruzi odhodlali plavat tak rychle, aby je špatné počasí nezastihlo, a vrhli se do vln. „V tu chvíli pro nás bylo jediným cílem doplavat a modlili jsme se, aby nám lodivod plavbu nepřerušil,“ přiznala po úspěšném pokusu mladá plavkyně z Vysočiny.

Začátek byl klidný, pak ale přišel silný déšť a obrovské vlny. „Ty největší samozřejmě čekaly v druhém kole na mě,“ usmívá se Andrea Klementová, která se ale kvůli mořské nemoci ve vodě cítila snad lépe než na lodi. „Jsi teda velká bojovnice, zkrátka ta nejlepší musí dát ty největší vlny a doplavat v noci,“ okomentovala Ivana Kislerová situaci na facebookové stránce Andrey Klementové.

Francouzského pobřeží štafeta dosáhla po 13 hodinách a 39 minutách plavby, ve dvě hodiny po půlnoci. „Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí naší štafety a že jsme to i přes velmi náročné podmínky společně úspěšně dotáhli do konce,“ zhodnotila akci vysočinská plavkyně.

Andrea Klementová se chystá přeplavat Lamanšský průliv. Shání peníze, naštěstí už několik sponzorů má

Dvacetiletá Andrea Klementová z Třebíče je hvězdou zimního plavání. Medaile si přivezla z Mistrovství Evropy i světa. Nyní má za sebou úspěšnou kvalifikaci na plavbu přes Lamanšský průliv, za šest hodin strávených ve vodě o teplotě 16 stupňů...

A nyní již vyhlíží termín desátého až sedmnáctého srpna. To se pokusí přeplavat kanál La Manche sama. Lodivod jí už ujistil, že na ten den objedná hezčí počasí.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Andrea Klementová/facebook | Zdroj Andrea Klementová/facebook

Štítky Andrea Klementová, Lamanšský průliv, kanál La Manche, plavání, výzva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Klementová zdolala Lamanšský průliv ve štafetě. Za měsíc poplave sólo | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.