Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mistři jdou znovu do akce, Gladiátorům začíná sezóna. Nemůžeme mít jiné cíle než obhajobu, zní z klubu

Už ne v pozici vyzyvatele, ale v roli obhájce prvenství vstupují Vysočina Gladiators do nového ročníku ligy amerického fotbalu. Ta startuje už zítra zápasem na hřišti nováčka z Nitry. Tým z Vysočiny z ambic neslevuje, hodlá dobýt titul jak v domácí soutěži, tak v evropském poháru.

Je tomu sedm měsíců, co Vysočina slavila historický triumf v Kittfort lize, nejvyšší české soutěži v americkém fotbalu. Zůstaly krásné vzpomínky, ale život, i ten sportovní, jde dál. Soutěž se jmenuje nově Snapbacks liga a nově se rozrostla na celkem devět týmů. Oproti loňsku přibyli "staří známí" Brno Sígrs a Ústí nad Labem Blades, zajímavým lákadlem může být účast dvou slovenských týmů Bratislavy Monarchs a Nitry Knights. 

A právě poslední jmenovaný tým bude prvním soupeřem v cestě za obhajobou, na Slovensku se hraje už zítra. Naopak premiérový domácí zápas je programu v sobotu 17. dubna a nejde o nic menšího než reprízu posledního Czech Bowlu proti Prague Lions.   

Vyzyvatelů tak přibylo, ale ambice Vysočiny se nijak nemění. „Určitě chceme titul obhájit, nevím, co by se muselo stát, abychom v následujících letech neměli titulové ambice,“ říká sebevědomě manažer klubu Martin Kulha. Management klubu se proto v off season činil. Trenérský tým doplní externí analytik na obrannou hru Romo Bonnell. „Snažili jsme se i o amerického trenéra jako doplnění k stávajícímu trenérovi Ondrovi Paulusovi, ale nakonec to nedopadlo,“ uvedl Kulha.   

Obměnou prošel i mistrovský kádr. Zpět k týmu pražských Black Panthers se vrátily defenzivní opory jako Karel Augusta nebo Jan Kabát, o to zajímavější je však situace v útoku. Do něj přišla nezpochybnitelná legenda tohoto sportu Josef Fuksa, který svého času neměl daleko k angažmá ve slovutné NFL a v Jihlavě svými zkušenostmi vypomůže i mimo hřiště. V ofenzivní lajně ho doplní talentovaný Jakub Charęziński.

Gladiators budou opět spoléhat na amerického quarterbacka - na tradici Langforda, Bradleyho a Hazletta naváže Ryan Pahos, který naposledny působil v mexické lize. „V minulosti ale hrál v Plzni, což velmi usnadnilo Ryanovu aklimatizaci,“ chválí si manažer klubu, který očekává, že zmiňované posily budou mít pozitivní vliv na ofenzivní statistiky týmu.   

Vysočina si poprvé v historii zahraje i evropskou soutěž. CEFL Cup je druhá nejvyšší evropská soutěž a Gladiátoři do ní rádi přijali pozvánku. V tříčlenné skupině se utkají s asi největším tuzemským konkurentem Prague Lions (domácí zápas s nimi se počítá jak do české ligy, tak do CEFL CUPu) a polským týmem Tychy Falcons.  

Ohodnoť článek

Foto Dalibor Mašek

Štítky Vysočina Gladiators, americký fotbal, Snapbacks liga, soutěž, Kraj Vysočina, Nitra, Prague Lions, Martin Kuľha, Bratislava Monarchs, National Football League, Czech Bowl, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistři jdou znovu do akce, Gladiátorům začíná sezóna. Nemůžeme mít jiné cíle než obhajobu, zní z klubu | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.