Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pozoruhodné gesto fair play: Předseda Kamenice nad Lipou přesvědčil rozhodčího, aby neuznal branku svého týmu

Ke krásnému činu fair play došlo v posledním podzimním kole fotbalového krajského přeboru Kraje Vysočina. V zápase mezi Kamenicí nad Lipou a Novou Vsí napravil hrubou chybu hlavního rozhodčího předseda domácího celku Tomáš Tesař, který „přinutil“ sudího odvolat neregulérní ve prospěch jeho týmu.

Favorizovaná Kamenice nad Lipou vedla nad Novou Vsí brankou Matyáše Chvály z 10. minuty. Domácí byli o něco fotbalovější a ve 42. minutě přidali po rychlé a pohledné akci druhý gól. Ten však na kamenickém stadionu rozpoutal vlnu emocí. Krátce předtím, než kanonýr Martin Dvořák rozvlnil síť ve svatyni novoveského brankáře Jiřího Fuksy, totiž zazněl hvizd hlavního rozhodčího Nikolase Šímy.

To by za normálních okolností znamenalo přerušení hry, na dostupném videu je však vidět, že všichni hráči na hrací ploše situaci tzv. „dohráli“ a rozhodčí překvapivě ukázal na střed, což znamená uznání branky. Přestože k žádnému porušení pravidel nedošlo. Není proto překvapivé, že za těchto okolností se hráči hostujícího celku seběhli k hlavnímu rozhodčímu, aby mu dali důrazně najevo, že takový gól rozhodně regulérní být nemůže. Sudí však vypadal neoblomně, zapisoval si střelce do notýsku a vše směřovalo k opětovnému zahájení hry. To by podle pravidel anulovalo jakoukoli možnost jakékoli rozhodnutí rozhodčího přehodnotit a upravit.

Poděkoval soupeř i delegát

„Je pravda, že nějaké dvě nebo tři vteřiny před vstřelením branky evidentně zazněl hvizd rozhodčího. Všichni jsme se tomu divili, proč se pískalo,“ vrací se ke dva týdny starým událostem předseda kamenického klubu Tomáš Tesař, který se v inkriminované chvíli pohyboval v technické zóně v blízkosti střídaček i hrací plochy. „Hned jsem věděl, že takový gól platit nemůže,“ dodává funkcionář, který vzápětí oslovil asistenta rozhodčího na postranní čáře, aby hlavního rozhodčího přivolal.

„Zopakoval jsem mu, že to skutečně nemůže uznat,“  popsal Tesař další události, načež sudí Šíma skutečně vše přehodnotil, situaci vysvětlil hráčům a již uznaný gól nakonec v duchu fair play odvolal. „Takhle uznaný gól by poškodil i nás,“ říká skromně Tesař, který sám post sudího vykonával, dotáhl to dokonce až do třetí ligy. „Vím proto, že občas nastávají situace, které z tribuny vypadají jasně, ale na hřišti tomu tak být nemusí. Občas se něco podobného stane,“ dodává vlastní zkušenosti.

Předseda kamenického klubu se za svoje jednání dočkal téměř okamžitě pozitivních ohlasů. Zatleskali mu hráči soupeře, s uznáním přispěchal i trenér Nové Vsi. Na utkání byl přítomný i svazový delegát Luboš Vaněk, který Tesařovi poděkoval o poločasové pauze. „Jsem rád, že vše dopadlo podle principu fair play, pan Tesař přispěl ke správnému posouzení. Nejsem si jistý, jestli by to jiný tým udělal, to není samozřejmost,“ smeká Luboš Vaněk pomyslný klobouk.

Hrubá chyba rozhodčího, stojí v komuniké

Jakožto delegát však musel problematickou situaci mladému, teprve dvaadvacetiletému rozhodčímu vytknout. V komuniké komise rozhodčích to posoudil jako hrubou chybu s komentářem „špatný management situace v utkání na hrací ploše předcházející dosažení branky domácího mužstva,“ čímž pokáral i asistenty rozhodčího, že hlavnímu sami příliš nepomohli jeho původní chybné rozhodnutí změnit.

Zároveň však Vaněk ocenil, že ostatní důležité momenty zápasu posoudil Šíma bezchybně, například správné vyloučení hostujícího hráče ve druhém poločase. „Ví, že udělal chybu, ale je to pro něj ponaučení, kterého ho nakonec může v rozhodcovské kariéře posunout,“ uvádí s nadhledem a nadějí v hlase Luboš Vaněk.

V Kamenici ten den už další branka nepadla, zápas skončil 1:0 pro domácí. „Nakonec to dopadlo ideálně,“ usmívá se Tomáš Tesař, který přiznal, že trenér jeho celku nebyl z jeho přístupu zpočátku úplně nadšený, přece jen mohlo být vedení domácích dvojnásobné. „Ale pak už jsme se tomu jen zasmáli,“ uzavírá funkcionář, jehož klub ze třetí pozice krajského přeboru pošilhává po postupu do divize. To Nová Ves je dvanáctá a na jaře ji čekají záchranářské práce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Kamenice nad Lipou

Štítky fotbal, fair play. Kamenice nad Lipou, Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Fair play je dnes tak vzácná věc (a nejen ve sportu), že by si každý zasloužil zvláštní čestné uznání...

Pondělí, 4. prosince 2023, 00:14Odpovědět

Pozoruhodné gesto fair play: Předseda Kamenice nad Lipou přesvědčil rozhodčího, aby neuznal branku svého týmu | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.