Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina v sobotu vstupuje do nového druholigového ročníku. Jsme připraveni, hlásí trenér i manažer klubu

V sobotu čeká hráče A týmu FC Vysočina první venkovní zápas FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY této sezóny. od 17 hodin nastoupí na stadionu ve Vlašimi. Přinášíme předsezónní rozhovor s manažerem klubu Lukášem Vaculíkem a hlavním trenérem Janem Kameníkem z klubového webu.

Jak je podle vás A tým FC Vysočina připraven na novou sezónu?
LV:
Věřím, že připraveni jsme, pro vedení jsou důležité dvě věci. První je ta, abychom zajistili chod klubu po finanční stránce. Po příchodu nového obchodně-marketingového oddělení děláme vše proto, aby byl klub finančně soběstačný a nebyl závislý pouze na jednom partnerovi. Co se týče příchodů a odchodů hráčů, pořád držíme stejnou linii. Chceme hrát s mladými hráči, kdy naším cílem je posouvat se stále dopředu. Skončili jsme na sedmém místě, takže před námi je dostatek příček k tomu, abychom stoupali a bojovali v tabulce o lepší pozici.
JK: Vyjádřím se k té sportovní části. Došlo ke změně v rámci realizačního týmu, kdy nám odešel trenér gólmanů Matuš Moťovský a připojil se k nám Tomáš Pokorný, který vzešel z mládeže. Jsme za to rádi, je to něco, co zapadá do koncepce klubu, nejenom že chceme pracovat s vlastními odchovanci, ale také chceme dávat šanci trenérům, kteří se profilují v rámci mládežnických kategorií. Z juniorky dále přišel Michal Veselý, takže realizační tým rozšířil o jednu sílu, za to jsme hrozně rádi, spolupráce s Michalem je dobrá a dokážeme se vzájemně obohatit.

Pane Kameníku, to jste popsal realizační tým, a jak je na tom před prvním zápasem sezóny přímo kádr?
JK:
Oproti minulému roku, když počítáme Karla Pojezdného, odešlo devět hráčů, kteří atakovali základní sestavu. Odcházející hráče jsme se v létě s Lukášem snažili doplnit a posílit. Myslím si, že se nám to podařilo. Máme příchody jako je Milan Piško ze Sparty Praha, který má své zkušenosti a navíc věkově patří do střední generace. Tuto typologii hráče jsme v FC Vysočina potřebovali, nejen po té herní stránce, ale také po té charakterové. Přišel Šimon Gabriel, je to hráč, který má ligové zkušenosti, odchovanec Plzně o kterém jsme přesvědčeni, že nám pomůže. Defakto přišel Marvis Ogiomade, který byl hráčem Bohemians, ale půl minulé sezóny odehrál v Ústí nad Labem. Přivedli jsme Pavla Soukupa, což je víceméně návrat zpátky do Jihlavy, je to hráč, který naposledy působil v Žižkově, ale vyrůstal tady v Jihlavě.

Přivedli jsme Michala Zahradníka z Šumperku, což je hráč, který by mohl být naše budoucnost, budeme ho tady mít na hostování a pak se rozhodneme, jestli tady zůstane nebo se vrátí do svého mateřského klubu. Náš počet v rámci týmu rozšířili hráči, kteří se adaptovali z juniorských a mládežnických kategorií. Honza Vítek, který se už v létě stal kmenovým hráčem kádru, přišel Dan Jiřík a Míra Křehlík, v rámci kádru jsme si říkali, jestli obstojí nebo neobstojí. Po šesti týdnech jsme se rozhodli, že u nás zůstanou, vidíme v nich potenciál. Aktuálně je kádr nastavený na 22 hráčů a 3 gólmanech. Nechtěl bych zapomenout na brankáře Petra Janotu, který už s námi částečně koketoval v zimě, byl s námi i na soustředění, tady opět vnímáme, že by se u nás mohl profilovat v budoucnosti…

Jak zpětně hodnotíte přípravu? Byla podařená?
JK: Jedna část je výsledková, která pro nás nebyla podařená, na druhou stranu v rámci konfrontace s ligou tan byly fáze zápasů, kdy jsme ligovým soupeřům dokázali čelit a měli jsme svoji kvalitu. Cítili jsme, že potřebujeme udělat krok navíc a záměrně jsme zvolili těžší soupeře, kteří nás dokonale prověří a dají nám lekci. Jsem přesvědčený o tom, že jsme na soutěž dobře připravení.

Jak to vidíte v útoku? Nepřemýšlíte nad tím, že byste ještě sehnali prověřeného útočníka?
LV: Ta otázka je velmi častá a řeknu to takhle: Najít takového útočníka opravdu není nejjednodušší záležitost. Abyste našli záruku, že někdo dá dvanáct či patnáct gólů není jednoduché. Vy si hráče musíte vytvořit a musíte s ním umět pracovat. Když budu mluvit obecně na celý český fotbal, máme nějaké nároky na útočníky a nějak se první a druhá česká liga hraje, já si nepamatuji od dob Davida Lafaty, že by někdo překročil patnáct gólů. Nemyslím si, že bychom tady měli hráče, kteří neumí dát gól. Je to o nějaké součinnosti, jsme ve fázi, kdy jsme si proti Brnu i proti Hradci vytvořili vyložené šance, byl tam Fila, Křišťál, Wilson, jde o to, aby kluci získali zkušenosti, zklidnili se a góly dávali.

Bude i nadále platit, že Vysočina bude mít nejmladší kádr v lize?
JK: To nedokážu úplně říct, uvidíme, jak mladý kádr bude mít Vlašim, Sigma Olomouc B, Sparta B, to nedokážeme odhadnout a bude to mít velkou proměnlivost. Bude ale určitě platit, že budeme jedni z nejmladších.

Co fanoušci? Myslíte, že FC Vysočina trochu nahraje to, že Dukla Jihlava nebude hrát v Jihlavě a fanoušci se na fotbalový stadion vrátí?
Věříme v to. Chceme, aby si sem fanoušek našel cestu, ale tak, aby to nebylo jenom o fotbale, naším cílem je dostat sem celé rodiny, které tady najdou i další vyžití. Věřím, že se nám to bude dařit a budeme v tom úspěšní. Není to o tom, že Dukla nebude hrát, ale je mým přáním, aby to vyšlo z dlouhodobého hlediska, to znamená, že fanoušci se naučí sem chodit a ztotožní se s klubem a nebude to závislé jen na tom, že jsme porazili nebo neporazili toho či onoho soupeře.

Ohodnoť článek

Foto FC Vysočina Jihlava | Zdroj FC Vysočina Jihlava

Štítky Vysočina Jihlava, Vlašim, druhá liga, fotbal, FC Vysočina Jihlava, trenér, Lukáš Vaculík, 2. česká fotbalová liga, Jan Kameník, AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, SK Sigma Olomouc, FK Viktoria Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina v sobotu vstupuje do nového druholigového ročníku. Jsme připraveni, hlásí trenér i manažer klubu | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.