Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krpálek nepřevezme od Zemana státní vyznamenání. Mí kamarádi na Ukrajině bojují v maskáčích, vysvětluje judista

Výrazná osobnost českého sportu - judista a rodák z Jihlavy Lukáš Krpálek si nepřevezme státní vyznamenání z rukou českého prezidenta Miloše Zemana. Důvodem je válečný spor, který před týdnem vypuknul na Ukrajině.

Lukáš Krpálek (* 15. listopadu 1990 Jihlava) je český zápasník-judista, dvojnásobný olympijský vítěz z let 2016 a 2021, mistr světa z let 2014 a 2019 a trojnásobný mistr Evropy mezi seniory.

Třikrát se stal vítězem ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky. Oceněn byl také v rámci Kraje Vysočina. V roce 2021 se mu rozhodl udělit prezident republiky Miloš Zeman medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu.

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit. Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast," zveřejnil dnes odpoledne na své facebookové stránce Jihlavák Lukáš Krpálek.

Veřejnosti ještě vzkázal, že vždy hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy bude, ale moc si přeje, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy.

Za rozhodnutím Lukáše Krpálka stojí řada jeho fanoušků. Ti mu pod příspěvkem na jeho facebookové stránce ve většině případů vyjadřují velkou podporu. „Naprosto Vám rozumím, jste borec," vyjádřila podporu Jana Flajžíková. Podobně i Vítek Suchý. „Souhlas. Je třeba to posunout na dobu, kdy bude víc klid a hlavně na dobu kdy budeme mít prezidenta." 

Předávání státního vyznamenání 

Z důvodu koronavirové pandemie bylo v prosinci 2021 plánované udílení 1. ledna 2022 zrušeno a odloženo na nespecifikovaný termín. V lednu 2022 mluvčí Hradu potvrdil, že předání má proběhnout 7. března 2022 při příležitosti výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka. Návrh na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů či organizace. Ze zákona své návrhy předkládá také Poslanecká sněmovna, Senát a vláda. Prezident však k návrhům nemusí přihlížet a může vyznamenat také bez návrhu. Udělení státních vyznamenání však podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Kdo je mezi vyznamenanými? 

Prezident Miloš Zeman v roce 2021 vyznamenal 29 osobností, o 9 méně než předchozí rok. Z nich deset vyznamenal in memoriam. Na seznamu vyznamenaných stojí kromě judisty Lukáše Krpálka například i jméno herečky Jiřiny Bohdalové, kosmonauta Vladimíra Remka, politika Václava Krásy či hudebníka Karla Vágnera. In memoriam byl vyznamenán podnikatel Petr Kellner nebo například zakladatel moderní československé epidemiologie Karel Raška. 

Ohodnoť článek

Foto Lukáš Krpálek

Štítky Lukáš, Krpálek, vyznamenání, předání, ocenění, prezident, Miloš Zeman, judo, válka, Ukrajina, Rusko, Lukáš Krpálek, státní vyznamenání, judista, Jihlava, Evropa, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krpálek nepřevezme od Zemana státní vyznamenání. Mí kamarádi na Ukrajině bojují v maskáčích, vysvětluje judista | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.