Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jihlavu v pondělí rozběhne dvacátý ročník Juniorského maratonu

Semifinálové kolo jubilejního dvacátého ročníku Juniorského maratonu odstartuje v Jihlavě již v pondělí 25. dubna. Na trati dlouhé 42,195 kilometrů se spolu utkají desetičlenné štafetové týmy středoškoláků z celé Vysočiny.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech opět na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země.

Záštitu nad jihlavským semifinálovým kolem převzal hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a primátor města Jihlava Rudolf Chloupek. Přesně ve 12 hodin se maratonskou vzdálenost vydá zdolat 15 týmů, které budou bojovat na 840 metrů dlouhém okruhu, který startuje v Heulosu a vede skrz zoologickou zahradu.  Na každého běžce čeká pět kol a úsek o celkové délce 4,2 km. Každé družstvo má deset členů, přičemž minimálně tři z nich musí být dívky. Dohromady tak zdolají celou maratonskou vzdálenost.

Každý běžec se pak v cíli může těšit na medaile. Nejrychlejší týmy se mohou těšit na krásné ceny a květnové finále na Volkswagen Maratonu Praha, kde budou startovat po boku nejlepších světových vytrvalců. Jedni vylosovaní šťastlivci se navíc mohou těšit na zájezd do Bruselu.

O letošní Juniorský maraton je mezi středními školami po celé republice enormní zájem. Zatímco loni běželo celkem 215 týmů, už teď je počet přihlášených týmů mnohem větší. „V tuhle chvíli máme registrovaných 249 škol a 142 pedagogů do učitelských štafet. Školy se mohou hlásit do poslední chvíle, takže odhadujeme, že by letos mohlo běžet až 265 týmů,“ říká Bojan Nankovič z organizačního týmu RunCzech.

A zatímco v ostatních krajích má řada škol splnit podmínku o účasti tří dívek v týmu, v Jihlavě se představí jeden čistě dívčí tým. Deset dívek se na trať Juniorského maratonu vydá v dresu Gymnázia Třebíč.

Přihlásit svůj tým je stále možné

Vytváření vztahu ke sportu, radost z pohybu nebo spolupráce v kolektivu. To jsou atributy Juniorského maratonu, které oceňuje také ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. „Přeji všem závodníkům 20. ročníku Juniorského maratonu hodně sil, vytrvalosti a úspěchů nejenom v tomto závodě. Jsem ráda, že tento středoškolský závod má takovou tradici a napomáhá mladým lidem prožívat zdravý životní styl a smysl pro fair play jak ve sportu, tak v životě,“ zmiňuje ministryně, jež rovněž nad celým Juniorským maratonem převzala záštitu.

Registrace na Juniorský maraton jsou zdarma a hlásit se lze až do poslední chvíle. Stačí jen dát dohromady deset spolužáků a přihlásit se na www.runczech.com/jmc. Pokud se nechystáte běžet, přijďte podpořit mladé závodníky na trati. Celý program provází živá soutěžní atmosféra. Přijďte i vy podpořit mladé sportovce! 

Foto www.sportovniservis.cz | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky maratonský běh, Jihlava, Kraj Vysočina, RunCzech, Jiří Běhounek, Rudolf Chloupek, Česko, Volkswagen, Gymnázium Třebíč, Kateřina Valachová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavu v pondělí rozběhne dvacátý ročník Juniorského maratonu | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.