Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Celní správa odhalila načerno pracující Ukrajince, hrozí jim stotisícová pokuta nebo vyhoštění

Celníci odhalili při kontrole na staveništi v Pelhřimově pětici nelegálně pracujících ukrajinských dělníků. Měli jen polská turistická víza, která je k práci neopravňují. Hrozí jim až stotisícová pokuta. Porušení pravidel zaměstnávání cizinců už letos v kraji celníci odhalili u 59 lidí.

„Tomu, kdo umožní nelegální práci, je možné uložit až desetimilionovou pokutu. Samotným dělníkům hrozí až vyhoštění,“ řekl mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman. V případě mírnějšího prohřešku, kterým může být opomenutí informovat o zaměstnávání cizinců úřad práce, hrozí zaměstnavatelům pokuta až 100 tisíc korun.

Celníci už letos zkontrolovali 212 zahraničních pracovníků. Čtyři z 59 lidí, u kterých zjistili nesrovnalosti s pravidly práce cizinců, vůbec neměli povolení k pobytu v Česku.

Letní měsíce podle zkušeností celníků nelegálnímu zaměstnávání nahrávají. Vedle staveb cizinci často pracují v restauracích a ubytovacích službách. „Koncem července objevili celníci v jednom z hotelů na Novoměstsku devět nelegálně pracujících osob,“ uvedl Zeman.

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem ze země Evropské unie, musí o tom nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání informovat úřad práce. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, lidé s trvalým pobytem povolení mít nemusí.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ČR, Ukrajina, kriminalita, clo, práce, Pelhřimov, Celní správa České republiky, Úřad práce České republiky, Evropská unie, Česko, Kraj Vysočina, Novoměstsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celní správa odhalila načerno pracující Ukrajince, hrozí jim stotisícová pokuta nebo vyhoštění | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.