Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté v Jihlavě na ulici pomáhali opilé patnáctileté slečně, která nebyla schopna „dýchnout“. Skončila v nemocnici

Opilá patnáctiletá dívka v Jihlavě ve čtvrtek 18. července zaměstnala záchranné složky. Kvůli svému stavu ani nebyla schopna policistům „dýchnout“ a skončila v nemocnici.

Oznámení o zmíněné slečně přijali policisté včera před osmou hodinou večer.

„Dívka se nacházela v Jihlavě na ulici, kam pro ni vzhledem k jejímu stavu jela zdravotnická záchranná služba. Opilá mladistvá byla odvezena do nemocnice, kde byla hospitalizována. Dívka nebyla schopna provedení dechové zkoušky, provedeným rozborem u ní byla zjištěna hodnota přes dvě a půl promile alkoholu. Policisté provedli šetření a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podání alkoholu dítěti,“ popsala podrobnosti Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Případ policisté prověřují a zjišťují, kdo požití alkoholu nezletilé umožnil. Za trestný čin podání alkoholu dítěti lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.

„Policisté by chtěli v souvislosti s tímto případem opět apelovat na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se jejich dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dospívající mládež je mnohdy bez dohledu dospělé osoby se svými vrstevníky a může se stát, že budou chtít vyzkoušet něco, o čem vědí, že je to zakázané. To ale s sebou samozřejmě nese riziko, že se děti dostanou do situací, které pro ně mohou být nebezpečné nebo přímo ohrožující jejich život a zdraví,“ varuje Kroutilová.

Vzájemné „hecování" 

Upřesňuje, že mezi tyto situace patří experimentování s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou, které je ještě posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kteří se mezi sebou vzájemně „hecují". Alkohol a jiné návykové látky ale mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky.

„Může tak lehce dojít k intoxikaci, ztrátě vědomí nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte. Hrozí také riziko, že při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nemusí dostat včasné lékařské péče. Je nutné, aby rodiče i na takovou situaci dospívající děti připravili a poučili je, jak mají postupovat, a zdůraznili jim, proč je v těchto případech důležité nezříci se vlastní zodpovědnosti,“ vysvětluje závěrem mluvčí policistů.

Foto Drbna

Štítky alkohol, nezletilý, policie, nemocnice, Jihlava, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Jihlavě na ulici pomáhali opilé patnáctileté slečně, která nebyla schopna „dýchnout“. Skončila v nemocnici | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.