Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Takovou "plodinu" asi na poli nečekal. Zemědělec našel u Dobronína nevybuchlou dělostřeleckou minu

Ve čtvrtek dopoledne našel zemědělec pracující na poli u Dobronína nezvyklý předmět. Později se ukázalo, že jde o nevybuchlou minu z druhé světové války a neodborná manipulace s ní mohla způsobit výbuch. Munici poté zajistil přivolaný pyrotechnik.

Nález předmětu připomínajícího munici učinil ve čtvrtek 4. dubna krátce před jedenáctou hodinou dopoledne muž při provádění zemědělských prací. Stalo se tak na poli v katastrálním území obce Dobronín.

Policisté na místě zjistili, že se opravdu může jednat o nevybuchlou munici a vyžádali si na místo součinnost policejního pyrotechnika. „Ten předmět identifikoval jako německou dělostřeleckou tříštivou minu z 2. světové války Wgr. 34.,“ upřesnila policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Tato munice byla vystřelována z 8 cm sGrW34 (těžký minomet model 34).

Nebezpečnost tohoto konkrétního nálezu spočívala v tom, že i když v těle nebyl zapalovač (iniciátor), nacházela se uvnitř miny kombinovaná počinka s rozbuškou, která mohla při neopatrné manipulaci způsobit výbuch miny. Munici pyrotechnik českobudějovické expozitury zajistil a převezl k dalšímu opatření a následné likvidaci.

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky munice, mina, Dobronín, nález, druhá světová válka

Takovou "plodinu" asi na poli nečekal. Zemědělec našel u Dobronína nevybuchlou dělostřeleckou minu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.