Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za pád mostu ve Vilémově dostal stavbyvedoucí čtyři roky ve vězení. Ostatní byli zproštěni

Za pád mostu ve Vilémově má jít na čtyři roky do vězení stavbyvedoucí firmy Bögl & Krýsl Josef Spour, zbylých devět obžalovaných dnes havlíčkobrodský soud obžaloby zprostil. Spour se na místě odvolal. V neprospěch všech obžalovaných se odvolala i státní zástupkyně. Pod mostem v září 2014 zemřeli čtyři lidé, další dva se zranili. Odvolání projedná krajský soud v Hradci Králové.

Dělníci Spoura opakovaně upozorňovali na to, že upevňované stojky se hýbou, nijak na to nereagoval, znovu je pod most poslal a výsledkem je to, že jsou mrtví, řekla v odůvodnění rozhodnutí soudkyně Hana Doubková. Spourovi také soud zakázal činnost stavbyvedoucího.

U ostatních obžalovaných, kteří se na místě vzdali možnosti odvolání, podle soudkyně nebylo prokázáno to, co jim je kladeno za vinu. Zdůraznila ale, že stavba byla špatně projekčně připravená. Projekty dodala společnost HBH Projekt a Linkprojekt, projektanti vypovídali jako svědci.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Podle soudkyně bylo chybou projektanta, že dovolil současné odtěžování zeminy a podpírání mostu. Ve prospěch obžalovaných svědčilo to, že postupovali podle projektu.  Podle soudkyně je jasné, že za pád mostu mohlo odebírání zeminy u paty mostu. „Problém je, že to měl stavbyvedoucí projektantem povoleno,“ řekla Doubková. Odtěžení zeminy označil za důvod pádu už dřív soudní znalec.

Deset lidí, mezi kterými byli stavbyvedoucí, technický dozor i koordinátoři bezpečnosti práce a úřednice, bylo obviněno z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim podle obžaloby hrozilo vězení od tří do deseti let.  Státní zástupkyně požadovala pro šest z nich nepodmíněné tresty. Ostatním navrhla podmíněné tresty nebo zákaz činnosti. Zástupci obžalovaných požadovali pro své klienty zproštění obžaloby. Hlavní líčení začalo u okresního soudu v květnu 2017.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vilémov, most, úmrtí, rozsudek, vězení, věznice, Krajský soud v Hradci Králové, projekt, zemina, Strabag, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pád mostu ve Vilémově dostal stavbyvedoucí čtyři roky ve vězení. Ostatní byli zproštěni | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.