Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Soud odročil nehodu sexuologa Weisse na neurčito. Pozůstalí chtějí dvacet milionů korun

Pozůstalí po obětech dopravní nehody, kterou v září 2016 zavinil známý sexuolog Petr Weiss, požadují asi dvacetimilionovou náhradu. První část odškodnění za nemajetkovou újmu jim pojišťovna Kooperativa ze zákonného pojištění poskytla teprve minulý týden formou zálohy, uvedla zmocněnkyně poškozených Klára Kořínková. Soudce pelhřimovského okresního soudu Jiří Zach dnešní jednání odročil na neurčito, zváží doplnění dokazování.

Loni v říjnu uložil soud Weissovi podmíněný trest dva roky a šest měsíců s odkladem na tři roky a dvouletý zákaz řízení. S náhradou škody odkázal soudce Zach pozůstalé k občanskoprávnímu řízení. Odvolací soud v Táboře v březnu původní verdikt zrušil a nařídil nové projednání věci včetně projednání nemajetkové újmy. Doplnění dokazování nenařídil, řekl už dřív Zach. Zmocněnkyně dnes přesto požádala o nový znalecký posudek z oboru biomechaniky. „Daleko lépe může vysvětlit mechanismus vzniku zranění, než posudek z oboru silniční dopravy, který už byl předložen," řekla Kořínková.

Soud bude také požadovat předložení lékařské zprávy o současném psychickém stavu manželky a matky obětí nehody. S oběma v den tragédie cestovala ve voze a jako jediná přežila.

U soudu dnes vypovídal její syn, který požaduje pětimilionové odškodné.  Mimo jiné proto, že bude muset investovat do oprav společného rodinného domu. „To, co si dokázal táta sám opravit, protože byl mimořádně zručný, já nesvedu a budu za to muset platit,“ řekl před soudem.

Devět pozůstalých 

Kořínková uvedla, že nárok u pojišťovny uplatňovali pozůstalí už loni v březnu. Zprávu o jejím vyřízení obdrželi ale až 24. května tohoto roku.  Nároku na úhradu nemajetkové újmy se u soudu domáhá devět pozůstalých.

Nehoda se stala 16. září 2016 na Pelhřimovsku. Weiss jel ve voze Jaguar od Rynárce po silnici třetí třídy směrem k obci Houserovka. Při projíždění zatáčkou nezvládl řízení a pravými koly se dostal vpravo mimo silnici. Pak přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním autem Ford Focus. Pětapadesátiletý řidič zemřel na místě, jeho pětadvacetiletá dcera cestující na zadním sedadle, která nebyla připoutaná bezpečnostním pásem, podlehla těžkému zranění o dva dny později v nemocnici. Těžce zraněna byla i devětačtyřicetiletá řidičova manželka na předním sedadle.

Obžaloba vinila Weisse ze způsobení smrti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti, hrozilo mu až šestileté vězení. Státní zástupce Karel Váňa pro něj požadoval trest na spodní hranici se čtyřletou podmínkou, zákaz řízení rovněž na čtyři roky, peněžitý trest i náhradu škody pozůstalým. Podle jeho názoru nebylo nutné společnost před obžalovaným chránit a nenavrhoval proto trest vězení.

Příčinou prý byl stav vozovky 

Podle Weissova obhájce Josefa Vostrejše nebylo prokázáno, že by obžalovaný porušil zákon. Příčinou nehody byl podle něj stav vozovky, a proto navrhoval úplné zproštění obhajoby.

Podle Kořínkové poslal Weiss pozůstalým omluvný dopis. Nabídl jim také okamžitě 250 tisíc korun. Nabídka byla vázána na dohodu o podmíněném zastavení trestního stíhání, uvedla Kořínková. Rodina nabídku odmítla.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Weiss, nehoda, Jaguár, odškodnění, Petr Weiss, havárie, Jiří Zach, Karel Váňa, Jaguar Cars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odročil nehodu sexuologa Weisse na neurčito. Pozůstalí chtějí dvacet milionů korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.