Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Loňský požár haly v Horní Cerekvi byl založen úmyslně. Pachateli hrozí patnáct let vězení

Loňský požár skladovací haly v Horní Cerekvi byl podle vyšetřovatelů hasičů založen úmyslně, dnes oznámila mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová. Škoda přesáhla 130 milionů korun. Pachateli hrozí podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové po dopadení a prokázání viny až 15 let vězení.

„Z vyšetřování jednoznačně vyplynulo, že požár vznikl úmyslně. Pachatel zapálil skládku odpadků v těsné blízkosti haly, z ní se potom plameny rozšířily na halu. Majetková škoda vzniklá požárem přesáhla 130 milionů korun,“ uvedla Musilová. Na vyšetřování se podle ní podíleli i specialisté z Technického ústavu požární ochrany.

Hala patří firmě IBK Trade, která se zabývá balením a pražením ořechů a sušeného ovoce. Požár vznikl 6. listopadu 2016 časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů kolem 04:00 se začala střecha haly propadat. Oheň byl zakrátko lokalizován a dál se nešířil. Během dne u požáru zasahovaly čtyři desítky hasičů. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči halu po dohodě s majitelem nechali kontrolovaně dohořet.

ČTĚTE TAKÉHasiči by měli rozebrat celou halu v Horní Cerekvi zničenou požárem. Výroba běží dál 

Policisté podle Čírtkové zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. „Po pachateli zatím bezvýsledně pátráme,“ uvedla mluvčí. Pokud bude pachatel dopaden a bude mu prokázána vina, je podle ní možné posoudit případ jako škodu velkého rozsahu s trestní sazbou odnětí svobody na osm až 15 let.

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů. Podle spolumajitele firmy Davida Kratochvíla patří v České republice k významným hráčům v sortimentu ořechů a sušeného ovoce. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než 80 druhů surovin, na trh dodává přes 1000 výrobků. Zákazníky jsou malé obchody i velké nadnárodní řetězce.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, Horní Cerekev, Kraj Vysočina, ořechy, sušené ovoce, IBK TRADE a.s., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňský požár haly v Horní Cerekvi byl založen úmyslně. Pachateli hrozí patnáct let vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.