Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podvodník obral muže v Jihlavě o více než čtyři sta tisíc korun. Posedí si až pět let ve vězení

O více než čtyři sta tisíc korun přišel mladý muž v Jihlavě, kterého podvedl třiatřicetiletý muž, v trestné činnosti rozhodně žádný nováček - v současné době je totiž v podmíněném trestu. Toho nyní stíhají jihlavští kriminalisté. Hrozí mu až pětileté vězení.

Podvedeného mladého muže pachatel podvodem přesvědčil, že mu zhodnotí jeho peníze, to ale ve skutečnosti v úmyslu neměl. Podvedený muž přišel o stovky tisíc korun a o další peníze přišla i jeho příbuzná, která se svému blízkému snažila pomoci. Celková škoda přesáhla 400 tisíc korun.

„Prověřování případu pro jihlavské kriminalisty začalo, když přijali oznámení týkající se muže, od kterého během necelých dvou měsíců vylákal pachatel postupně značný finanční obnos pod příslibem jeho zhodnocení. Nejen že ale podvedený neměl ze svých peněz žádný zisk, nebyla mu vrácena ani předaná finanční částka,“ popisuje Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání třiatřicetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Činem spáchal obviněný muž větší škodu a za stejný trestný čin byl v minulosti již odsouzen. V druhé polovině roku 2015 byl za podvod odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou na pět let.  

Neplatná směnka 

Případ se odehrál v loňském roce. Podvedený mladý muž přišel k domu v Jihlavě za svojí známou, cestou ale potkal muže, který ho oslovil a velice přesvědčivě mu začal nabízet možnost výhodného zúročení peněz. „Třiatřicetiletý muž je obviněn z toho, že podvedenému slíbil značný výnos, když mu předá své peníze. Od počátku se ho snažil uvést v omyl a získat majetkový prospěch pro sebe. Byl si vědom své velmi špatné finanční situace a za využití svých dobrých přesvědčovacích schopností, zkušeností z předchozí trestné činnosti i různých nepravdivých legend přesvědčil podvedeného, aby mu finanční hotovost postupně předával,“ popisuje průběh podvodu Kroutilová.

Během necelých dvou měsíců od podvedeného muže vylákal více než čtyři sta tisíc korun. Stále ho přesvědčoval o zúročení peněz, v průběhu mu pro zvýšení důvěryhodnosti jeho tvrzení předal směnku, která byla ale ve skutečnosti neplatná, a tiskopis finanční instituce na vysokou finanční částku, který ale nebyl platný.

Podvodníkovi nyní hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihlava, peníze, kriminalita, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník obral muže v Jihlavě o více než čtyři sta tisíc korun. Posedí si až pět let ve vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.