Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

FOTO: Kontrola cizinců na ubytovnách: Pět Rumunů bez dokladů, dvakrát porušení zákona

Tři desítky policistů prováděly v úterý 21. března ve večerních hodinách kontroly ve dvou havlíčkobrodských ubytovnách. Policie v nich kontrolovala převážně cizince - Slováky, Rumuny a Bulhary. Další ubytovnu zkontrolovali ještě i další den.

Havlíčkobrodští policisté zkontrolovali na ubytovnách celkem 80 lidí. Pět Rumunů u sebe nemělo žádné doklady, které by prokazovaly jejich totožnost, proto je policisté předvedli na policejní služebnu k ověření jejich totožnosti. Cizinci postupně doklady předložili. „Tito cizinci se dopustili přestupku na úseku zákona o pobytu cizinců a policisté jim uložili pokutu v blokovém řízení,“ doplňuje Dana Čírtková, policejní mluvčí. Policisté dále zjistili, že všichni zkontrolovaná cizinci pobývají na území České republiky legálně.

Na dvou ubytovnách policisté zjistili porušení na úseku stavebního zákona. Provozovatel využíval k ubytování cizinců také prostory, které nebyly pro tento účel zkolaudovány, a objekt tak využíval v rozporu s platným kolaudačních rozhodnutím. „Policisté oba případy zadokumentovali jako správní delikt na úseku stavebního zákona. Spisový materiál předají správnímu orgánu do správního řízení,“ říká dále Čírtková.

„Pobytové kontroly směřujeme do míst, kde dochází ke zvýšenému pohybu cizinců v rámci celého Kraje Vysočina. Naši pozornost zaměřujeme na kontrolu legálnosti pobytu cizinců na území České republiky, pravost a platnost dokladů, které cizinci předkládají. Zaměřujeme se na odhalování účelových sňatků, na případy napomáhání k pobytu. Kontrolujeme také, zda cizinci mají řádné povolení k výkonu práce na území České republiky, pokud je takové povolení podmínkou výkonu zaměstnání,“ uvedl k zaměření kontrol Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

V průběhu loňského roku zjistili policisté v našem kraji celkem 85 případů nelegálního zaměstnávání cizinců. V letošním roce policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zjistili 35 případů nelegálně zaměstnaných cizinců. Tito cizinci byli převážně zaměstnáni prostřednictvím pracovních agentur.

Foto Policie ČR

Štítky ubytovna, policie, Česko, Bulhary, Kraj Vysočina, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kontrola cizinců na ubytovnách: Pět Rumunů bez dokladů, dvakrát porušení zákona | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.