Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtyři muži obžalovaní kvůli pádu mostu ve Vilémově dostali opět podmíněné tresty

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil.

V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.

Tragédii ve Vilémově připomíná památník. Dělníkům pod zříceným mostem pomáhala stovka záchranářů

Čtvrtek 4. září 2014. Den, kdy ve Vilémově na Havlíčkobrodsku došlo k tragédii, jež si vyžádala čtyři lidské životy. K úmrtí čtyř dělníků došlo během rekonstrukce silničního mostu. Dva další dělníci vyvázli se zraněním. Neštěstí se stalo před 15....

Podle předsedy senátu Aleše Holíka obžalovaní podcenili riziko vyplývající z odtěžení zeminy u paty mostu, jejich postup byl v rozporu s projektovou dokumentací. Odtěžování bylo možné zahájit, ale jen v menší míře a klenba měla být podepřena. V předchozím rozsudku Okresního soudu v Havlíčkově Brodě byl také nedostatečně popsán popis pádu mostu a usmrcení zranění lidí a bylo nutné jej doplnit, aniž by se zhoršila situace obžalovaných.

Most se zřítil 4. září 2014. Pod klenbou pracovala skupina dělníků. Dva zraněné se podařilo vyprostit, čtyři na místě zemřeli.

„Nejvyšší soud nám dal závazný právní názor, že doplnění je za určitých podmínek možné, proto jsme náš původně zrušený rozsudek nahradili novým, kdy se v popisu skutku doplnilo, že pochybení stavbyvedoucích a technického dozoru vedlo k pádu mostu, usmrcení čtyř a zranění dalších dvou dělníků a ohrožení dalšího člověka. To vše byl následek, který způsobili, a proto bylo znovu rozhodnuto o jejich vině a uložení trestu,“ řekl Aleš Holík.

Při stavebním neštěstí v roce 2014 zemřeli čtyři lidé, dva utrpěli zranění. Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově tehdy podstupoval rekonstrukci, která byla součástí modernizace silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Složitý vývoj 

Před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě původně čelilo obžalobě deset lidí, proces měl složitý vývoj. Jako první byli pravomocně odsouzeni stavbyvedoucí Josef Spour a Roman Bednařík. Dostali dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a také zákazy činnosti. Podle rozsudku, který obstál i před Nejvyšším soudem, se dopustili obecného ohrožení z nedbalosti. Později byli odsouzeni ještě Hejkal, Macura, Nosko a Lízal, vyslechli si trest 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Hejkal podal úspěšné dovolání, na jehož základě Nejvyšší soud rozhodl také ve prospěch Macury, Noska a Lízala, kteří sami dovolání ani nepodávali.

Odvolací soud již dříve zrušil stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce a úřednice krajského úřadu stejně jako muže, u nějž se podle soudu nedalo dovodit, že by měl v popisu práce sledovat postup prací na mostě a pod ním, a proto byl obžaloby zproštěn.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pexels.com

Štítky soud, podmínka, úmrtí, pád, most, Vilémov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři muži obžalovaní kvůli pádu mostu ve Vilémově dostali opět podmíněné tresty | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.