Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud napařil osmnáct let ženě z Jihlavy, která matku otrávila metanolem v kávě. Cmrndla jsem tam jen trochu, tvrdí

Šestatřicetiletá žena loni v únoru otrávila svou matku, nalila jí do kávy metanol. U soudu popřela, že by šlo o úmysl, prý jednala v afektu. Soudce ale na základě důkazů uvedl, že čin žena dlouho připravovala. Důvodem vraždy měl být majetkový prospěch. Krajský soud v Brně rodačku z Jihlavy poslal na osmnáct let za mříže. Proti rozsudku se může odvolat.

Otrávená ranní káva

Žena podle žalobce Jana Adama začátkem loňského roku na internetu nakoupila dvě lahve metanolu, které si osobně vyzvedla v jihlavské prodejně nedaleko bytu matky. Při návštěvě jí žena podle obžaloby nalila chemikálii do kávy, když se k ní matka otočila zády. 

Seniorka o pár dní později zemřela. „Ještě osudný večer matka dceři telefonovala a svěřila se, že je jí špatně. Dcera na to ale nijak nereagovala,“ popsal již dříve žalobce.

Žena přiznala, že matce do kávy metanol nalila. U soudu vypověděla, že to nebylo s cílem matku zabít, ale aby dosáhla její hospitalizace a následného léčení. Matka totiž prý byla alkoholička a tímto způsobem ji dcera chtěla dostat do léčebny. Jedovatou látku podle svých slov do kávy nalila v afektu, nešlo o úmysl. „Trochu jsem jí tam toho roztoku cmrndla,“ popsala.

Motivem byly peníze

Žalobce i soudce se shodli, že motivem činu byly peníze. Obviněná zneužívala osobní údaje matky. Měla ofocený její občanský průkaz a na jméno matky si sjednávala velké množství nebankovních půjček, které nebyla schopná platit.

Žena s matkou navíc vedla spory o nájemné. Podle žalobce se žena po smrti matky zbavila finančních závazků nejméně za dvě stě tisíc korun.

Trojnásobek smrtelné dávky

Žena několikrát u soudu uvedla, že metanolu do kávy nalila jen malý panák, ani ne plný. Pitva ale prokázala mnohem větší množství. Lékaři zkoumali část sklivce oka i další tkáně na různých místech po těle.

„Máme za prokázané, že jí tuto látku podala v množství nejméně osmaosmdesát mililitrů, pravděpodobně bylo ještě vyšší,“ uvedl soudce Miloš Žďárský. Doplnil, že deset mililitrů přivodí slepotu, třicet mililitrů způsobí smrt. Množství, které seniorka požila, by odpovídalo zhruba třem panákům.

„Máme za prokázané, že dobře věděla, co činí,“ uvedl soudce. Poznamenal, že žena čin spáchala trýznivým způsobem. Matka umírala postupně mnoho hodin a měla velké bolesti.

Metanol na parkety a jedovaté rostliny k léčbě

Metanol žena prý objednala, aby s ním naředila přípravek k čištění podlahy. Svědkové ale vypověděli, že každému tvrdila něco jiného. Jednomu řekla, že chemikálii objednala jako palivo do motoru auta, jinému že to je do autíček na ovládání. Zmínila ještě několik dalších podle obžaloby pochybných použití.

Z důkazů vyplynulo, že žena už měsíce před tím na internetu vyhledávala a kupovala semena jedovatých rostlin, například náprstník červený, durman obecný či rulík zlomocný. Vyhledávala například i kyanid draselný, také různé články, které se zabývaly otravami.

Žena vše dokázala vysvětlil, durman prý například dávala matce na uklidnění a na spaní, kyanid sháněla na čištění stříbrných mincí, ale byl prý moc drahý. Informace o dalších jedovatých rostlinách měla vyhledávat proto, že psi okusovali diefenbachii.

Matka se chtěla zabít, tvrdí

Žena tvrdí, že nechala u matky na kuchyňské lince dvě lahve metanolu. Matka podle ní byla alkoholička a měla navíc sebevražedné sklony. To ale soud smetl ze stolu, podle kamarádky obžalované lahve v bytě matky nezůstaly.

„Mrzí mě to, ale podle svého svědomí mohu říct, že to nebyl záměr. Matka měla sebevražedné sklony, byla třikrát na psychiatrii. Já jsem při ní stála, zřekli se jí sourozenci i rodina a kamarádi, protože byla alkoholička. Já jsem jí chtěla pomoct. Ztratila jsem nejbližšího člověka,“ uvedla u soudu obviněná se slzami v očích.

Desítky diplomových prací v počítači

Vyšetřovatelé zjistili, že si žena několik měsíců před činem stahovala do počítače různé články a akademické práce. Tématem byly nejčastěji otravy různými chemikáliemi nebo jedovatými rostlinami. Byla mezi nimi také práce o účincích metanolu na člověka.

V den činu, kdy ještě nikdo nevěděl, že matka za pár hodin zemře, si stáhla také diplomovou práci od studenta právnické fakulty, která pojednávala o nepřímých důkazech v trestním řízení.

Osmnáctiletý trest

Ženě hrozilo patnáct až dvacet let vězení, žalobce navrhoval výjimečný trest kolem třiadvaceti let. Nakonec ji soudce poslal za mříže na osmnáct let. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, vražda, vězení, Krajský soud v Brně, Brno, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Jsem pro obnovení a znova zavedení trestu smrti. Smrt za smrt.!!!! Nic mezi tím neexistuje.!!!!

Středa, 13. března 2024, 16:46Odpovědět

Soud napařil osmnáct let ženě z Jihlavy, která matku otrávila metanolem v kávě. Cmrndla jsem tam jen trochu, tvrdí | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.