Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dvě ženy z Vysočiny prodávaly na Marketplace šaty a osušky a naletěly podvodníkům. Přišly o 160 tisíc korun

Policisté v Kraji Vysočina téměř každý den registrují případy internetových podvodů, při kterých lidé úplně zbytečně přicházejí o své peníze. Velmi často se tak děje prostřednictvím inzerátů na Marketplace. Jak dodala policejní mluvčí Dana Čírtková, bohužel nepomáhají ani intenzivní preventivní aktivity, protože lidé stále nejsou dostatečně opatrní a obezřetní.

Za všechno mluví dva případy podvedených žen z posledních dní. Jedna přišla skoro o 10 tisíc korun, druhá o mnohem vyšší částku – skoro o 150 tisíc korun.

Zatím nezjištěný pachatel reagoval na inzerát na Marketplace. Inzerát tam umístila žena, která chtěla prodat šaty za 600 korun. „Pachatel poté zaslal ženě na Messenger odkaz, který žena otevřela a následně zadala podle pokynů podvodníka také veškeré údaje ke své kreditní kartě. Tímto krokem tak poskytla pachateli veškeré údaje, které pak pachatel zneužil pro uskutečnění platby na portále Mercury. Žena přišla o téměř devět tisíc korun,“ popsala Dana Čírtková.

Policisté případ zadokumentovali a po neznámém pachateli pátrají.

Osušky za čtyři stovky 

Na Facebooku se odehrál i druhý podvod. Jiná žena zde na Marketplace zveřejnila inzerát, kde nabízela čtyři nepoužívané dětské osušky a chtěla za ně 400 korun. Na zveřejněnou nabídku reagovala údajná zájemkyně o zboží s tím, že na mobil pošle odkaz. Prodávající ho následně rozklikla a vyplnila formulář se svými osobními údaji, včetně všech údajů k platební kartě, včetně CVV kódem od účtu vedeného u bankovního domu. Podvodníci ženu připravili o téměř 150 tisíc korun.

„Opětovně upozorňujeme, aby byli lidé obezřetní při obchodování pomocí různých internetových portálů a aby nikdy nepřistupovali na nabídku zaslání odkazů, které pak otevřou pro vyplnění údajů je svým bankovním účtům nebo platebním kartám. Pachatelé využívají toho, že lidé nejsou opatrní a jsou ochotni sdělit neznámému zájemci kompletní údaje, které lze pak snadno zneužít. Je potřeba mít na paměti, že když někomu něco prodávám, tak musím za nabízené zboží peníze dostat, a k tomu postačí, když zájemci sdělíme číslo účtu, na které má peníze poukázat,“ upozorňuje mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky inzerát, zboží, prodej, podvod, policie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě ženy z Vysočiny prodávaly na Marketplace šaty a osušky a naletěly podvodníkům. Přišly o 160 tisíc korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.