Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Matka se pohádala s dcerou, nůžkami se pořezala a málem vykrvácela. Život jí zachránili čtyři policisté

Čtyři policisté si dnes z rukou krajského policejního ředitele převzali ocenění, a to za záchranu života ženy z Jihlavy. Událost se šťastným koncem se odehrála před několika dny v bytovém domě na sídlišti v Jihlavě.

Konkrétně se vše odehrálo 3. ledna krátce po 17. hodině. Operační středisko vyslalo na místo dvě policejní jednotky ve složení Jiří Sobotka, Jiří Všetečka, Prokop Coufal a Ondřej Lacina.

Podle informací od policejní mluvčí Dany Čírtkové v bytě došlo ke konfliktu mezi dcerou a matkou. „Po příjezdu na místo se jedna z hlídek spojila s oznamovatelkou, která už čekala na hlídku před domem. Žena hlídce sdělila, že se v bytě pohádala se svojí matkou, která má občas záchvaty a v minulosti se měla pokusit o sebevraždu. Dcera se proto obávala, aby matka opět nedostala nějaký záchvat a nechtěla si ublížit,“ popisuje Dana Čírtková.

Matka nereagovala 

Hlídka se proto okamžitě vydala do bytu, aby zjistila, jak na tom žena je. Matka se po hádce s dcerou zamkla v ložnici. Žena na oslovení hlídky nijak nereagovala.

Hlídky se tedy rozdělily, kdy se dva policisté vydali k balkónu, kterým nahlédli dovnitř a viděli ženu ležet na posteli. Policistům z druhé hlídky se mezitím podařilo vykopnout dveře do ložnice a přes balkonové dveře vpustili dovnitř své kolegy z balkonu. Žena ležela v posteli a nijak nereagovala na oslovení. Po odkrytí přikrývky policisté zjistili, že silně krvácí a má hlubokou řeznou ránu na vnitřní straně levé ruky v oblasti zápěstí. Proto ihned začali ženu ošetřovat. Použili turniket na zaškrcení ruky a tlakový obvaz na ránu spolu s izraelským obvazem,“ líčí Čírtková.

Ženě přestalo jet auto, bála se o život, pomohli jí dva policisté. Jsou to andělé strážní, říká o nich v děkovném dopise

Na odbor cizinecké policisté Kraje Vysočina přišel tento týden dopis, který je velkým poděkováním dvojici policistů, jenž pomohli řidičce na dálnici D1. A právě tato vděčná žena je autorkou tohoto dopisu. Konkrétně byl adresovaný policistce...

Policisté na místo zavolali záchranku a pochopili, že pořezaná žena je ve vážném stavu. Proto přes aplikaci Záchranka komunikovali s operátorem, který je instruoval v dalším postupu při ošetřování tak, aby ženu udrželi do příjezdu zdravotníků při vědomí. Žena ale náhle přestala dýchat a ztratila vědomí.

Znovu upadla do bezvědomí 

„Proto ji policisté přemístili na pevný povrch podlahy a přešli k resuscitaci, která byla po několika minutách úspěšná. Při této záchraně použili přístroj ambuvak, který je součástí vybavení vozidla prvosledové hlídky. Žena opět na chvilku nabyla vědomí, ale znovu upadala do bezvědomí. Proto policisté pokračovali v záchraně nepřímou srdeční masáží a u ženy se znovu podařilo obnovit vědomí. Policisté ženě použitím speciální termofólie poskytli tepelný komfort a společně kontrolovali její životní funkce až do příjezdu posádky záchranářů,“ dodala mluvčí policistů.

Ženu si pak převzali zdravotníci, sanitka ji převezla do jihlavské nemocnice. A Čírtková doplňuje, že vysoce profesionální a hlavně rychlé poskytnutí první pomoci bylo pro záchranu života šestačtyřicetileté ženy rozhodující. Jak později policisté zjistili, žena si hluboké poranění na ruce způsobila nůžkami.

„Jsou příkladem pro mladé lidi." 

Všichni čtyři policisté jsou členem krajské pořádkové jednotky a v rámci výcviku také absolvovali speciální školení na poskytování první pomoci, takže si na místě události věděli rady. Jejich přístup a vysokou míru profesionality ocenil krajský policejní ředitel. „Jsem skutečně pyšný na to, že máme v našich řadách takové kolegy, kteří se umí správně zachovat v krizové situaci. Umějí spolupracovat a dokáží zachránit lidský život. Jste mladí a máte svoji policejní kariéru před sebou, ale děláte dobré jméno nejen našemu ředitelství, ale celé Policii České republiky. Právě vy můžete jít příkladem mladým lidem, kteří zatím pouze uvažují o tom, že se stanou policistou,“ dodal směrem k oceněným policistům ředitel Miloš Trojánek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky pomoc, záchrana, zranění, krvácení, ocenění, policie, Jihlava

Matka se pohádala s dcerou, nůžkami se pořezala a málem vykrvácela. Život jí zachránili čtyři policisté | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.