Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Horké chvilky pro sloužícího policistu. Chci zemřít, vyřiďte rodičům, že se loučím, volal mladík na linku 158

Horké chvilky zažíval během uplynulého čtvrtka policista Petr Netík sloužící na operačním středisku policie na Vysočině. Jeden z mnoha hovorů ten den na tísňové lince 158 pomohl zachránit život mladému muži, který volal s tím, že je rozhodnutý vzít si život.

Volající se zpočátku hovoru nechtěl představit, pouze uvedl, že chce spáchat sebevraždu. Policistu proto požádal, aby vyřídil jeho rodičům, že se loučí.

„Policista se snažil volajícího uklidnit a navázat s ním hovor s cílem zjistit nějaké relevantní údaje k jeho sobě, bydlišti a místu, kde se aktuálně nachází. Postupně se v rámci hovoru policista dozvídal střípky z mužova života. Mezitím se službu konající kolegové z integrovaného operačního střediska snažili zjistit přibližnou lokalizaci mobilního telefonu s cílem do daného místa vyslat nejbližší policejní hlídku,“ popisuje policejní mluvčí Dana Čírtková.

Získal si důvěru 

Policista Petr Netík se stále snažil, ale muž na druhé straně telefonu nezavěsil. Hovor trval zhruba 30 minut a policistovi se podařilo to, že mladý muž, který chtěl ukončit svůj život, mu začal důvěřovat. Zároveň policistovi prozradil informace, které souvisely s jeho rodinou a nakonec i jeho jméno. Nakonec mladý muž řekl i svoje jméno.

„Na základě získaných informací se podařilo policistům stanovit, že se s největší pravděpodobností jedná o osmnáctiletého mladíka, který se aktuálně pohybuje někde venku v terénu u malé obce na Žďársku. Tuto informaci policisté předali nejbližší policejní hlídce z  obvodního oddělení. Když už se zdálo, že se hlídce podaří mladíka nalézt, ten se před hlídkou schoval a hovor ukončil,“ říká Čírtková.

Policista na lince tísňového volání se i nadále snažil s mladíkem navázat znovu telefonické spojení. To se ale občas přerušilo, protože v místech, kde se mladík nacházel, byl zřejmě špatný signál. Když se spojení znovu podařilo obnovit, policistovi na tísňové lince se podařilo získat od mladíka další informace k jeho aktuální poloze.

Byl vyčerpaný a podchlazený 

„Současně se tyto informace dostávají policejní hlídce, aby mohli policisté rychle reagovat. Deset minut po osmnácté hodině přichází dobrá zpráva – hlídka mladíka nalezla. Je vyčerpaný a podchlazený, proto policisté na místo přivolali posádku zdravotnické záchranné služby. Zdravotníci si mladíka převzali do péče a převáželi ho k dalšímu vyšetření do zdravotnického zařízení. Policisté o celé události vyrozuměli mladíkovu rodinu,“ pokračuje Čírtková s dobrou zprávou.

Poručík Petr Netík byl dnes za svoji profesionální práci oceněn krajským policejním ředitelem Milošem Trojánkem. Policistu ocenil kázeňskou odměnou a předal mu skleněnou plaketu za projevení odvahy a osobní statečnosti. „Věřím, že mladík dostal díky skvělé práci našeho kolegy druhou šanci, kterou by neměl promarnit. Jsem rád, že na integrovaném operačním středisku pracují kolegové, kteří dělají dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celé Policii České republiky,“ uvedl dnes dopoledne ředitel policistů na Vysočině Miloš Trojánek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš | Zdroj Policie ČR

Štítky policie, operační, tísňová, linka, pomoc, záchrana, sebevražda, ocenění, Vysočina

Horké chvilky pro sloužícího policistu. Chci zemřít, vyřiďte rodičům, že se loučím, volal mladík na linku 158 | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.