Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vysoký nárůst: Policisté vloni v kraji zadrželi 458 nelegálních migrantů, rukama jim prošly i padělané pasy a řidičáky

Policisté z odboru cizinecké policie na Vysočině mají za sebou náročný rok. V roce 2023 řešili skoro 700 cizinců, kteří na území ČR pobývali neoprávněně. A také zadrželi 458 nelegálních migrantů.

„Jejich každodenní služba se orientovala také na oblast nelegálního zaměstnávání cizinců a velkou měrou se také podílela na zajištění specifických činností souvisejících s vydáváním víz za účelem dočasné ochrany na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině,“ sdělila k předešlému roku policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle statistik z roku 2023 nelegální migranti před Vysočinu nejčastěji cestovali po dálnici D1 a také po silnici I/38 – úsek Znojmo – Jihlava – Havlíčkův Brod. Stejně tomu bylo i v minulých letech, kdy tudy projížděli migranti ze třetích zemí. „Jejich cílovou destinací byla zejména zejména SRN. K přepravě migrantů byla využívána i nadále mezinárodní kamionová a autobusová doprava, dále osobní a dodávková motorová vozidla,“ dodala Čírtková. Policie tak nejčastěji kontrolovala tato vozidla, stejně tak jako mezinárodní autobusové linky, které Krajem Vysočina projížděly.

„Loňský rok byl rokem bezprecedentního nárůstu tranzitní nelegální migrace. Odbor cizinecké policie na Vysočině řešil v uplynulém roce celkem 61 případů záchytu tranzitujících nelegálních migrantů přes území České republiky. V celkovém součtu se jednalo o 458 osob. Ve srovnání s rokem 2022 jde o nárůst ve výši 184 procent. V drtivé většině šlo o záchyty na dálnici D1 na trase mezi Brnem a Prahou,“ uvádí Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Bez pasu a povolení k pobytu 

Migranti cestovali většinou bez cestovního dokladu a patřičného povolení k pobytu na území členských států EU. Nejpočetněji byli zastoupeni migranti pocházející ze Sýrie a Turecka. „V drtivé většině byli na území České republiky dopraveni organizovaně ze strany převaděčů z území sousedních států Slovenska nebo Rakouska. Policisté cizinecké policie zadrželi v souvislosti s výše uvedeným jednáním 47 pachatelů, kterým bylo sděleno podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Policisté v tomto roce zadrželi a zrealizovali třetí nejvyšší počet pachatelů (převaděčů) v celorepublikovém srovnání,“ přidává Čírtková další statistiku.

V roce 2023 policisté na Vysočině zahájili celkem 156 správních řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států. Jednalo se o cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně, tedy bez patřičného víza či povolení k pobytu nebo procházeli evidencí nežádoucích osob anebo vykonávali pracovní činnost, pro kterou neměli povolení. „Z hlediska státní příslušnosti bylo nejvíce případů správních řízení vedeno s občany Ukrajiny, Turecka a Moldavska. Z celkového počtu správních řízení byli cizinci v devatenácti případech zaměstnáni bez povolení k zaměstnání, ačkoliv je toto podmínkou výkonu zaměstnání. Ve všech případech se jednalo o pracovníky z Moldavska," říká Dana Čírtková.

Celkem 659 cizinců na našem území porušovalo pobytový režim a na území ČR pobývalo neoprávněně. V porovnání s rokem 2022 jde o více než padesátiprocentní nárůst. „Postupem podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 604/2013 (tzv. Dublinské řízení) jsme v roce 2023 zahájili řízení o předání cizinců příslušnému státu v pěti případech a ve 44 případech byla podána žádost o převzetí cizinců v rámci „readmisních dohod“. V uplynulém roce bylo 40 cizinců zajištěno a umístěno do Zařízení pro zajištěné cizince k realizaci správního vyhoštění z území ČR,“ dodává Čírtková.

23 dokladů nebylo v pořádku 

Co se dalších činností týká, policisté z odboru cizinecké policie se také v uplynulém roce zaměřili na padělky veřejných listin a cestovních dokladů, a také na odhalování pachatelů trestné činnosti souvisejících s převaděčstvím migrantů. Během silničních kontrol policisté na Vysočině odhalili 23 dokladů, které nebyly v pořádku. Šlo hlavně o padělané řidičské průkazy a průkazy totožnosti osob ze států Evropské unie.

„Během roku 2023 bylo jednotlivými odděleními odboru cizinecké policie provedeno celkem 15 264 pobytových kontrol, z čehož 723 pobytových kontrol bylo provedeno v zařízeních poskytujících ubytovací služby, 422 kontrol v objektech pro výdělečnou činnost a 14 119 ostatních kontrol,“ jmenuje dále Čírtková.

V rámci všech pobytových kontrol policie zkontrolovala více než 28 tisíc cizinců, kdy bylo v 3 574 případech zjištěno porušení ustanovení zákona o pobytu cizinců, což je o 49 procent více přestupku než v roce 2022.

„Součinnostní akce zaměřené na odhalování případů nelegální migrace, nelegální práce a dodržování jednotlivých ustanovení zákona o pobytu cizinců na území České republiky policisté v některých případech prováděli ve spolupráci s pracovníky oblastního inspektorátu práce, živnostenského úřadu, celního úřadu a dalšími složkami policie,“ uzavírá Oldřich Chaloupka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky migrace, nelegální, uprchlík, cizinec, policie, statistika, záchyt, dálnice, Kraj Vysočina

Vysoký nárůst: Policisté vloni v kraji zadrželi 458 nelegálních migrantů, rukama jim prošly i padělané pasy a řidičáky | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.