Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nový dům v Rudíkově hořel kvůli žhavým uhlíkům z krbu. Popel majitel uložil na terasu, kde bylo dřevo

Tři hasičské jednotky dnes ráno bojovaly s požárem, k němuž došlo v novostavbě rodinného domu v Rudíkově na Třebíčsku. Plameny napáchaly škodu ve výši šest milionů korun. A vyšetřovatelé během odpoledne přišli s příčinou, proč k požáru vlastně došlo.

„Požár zapříčinila nedbalost majitele nemovitosti, který vybraný popel z krbových kamen uložil na terase domu do plastové nádoby, do těsné blízkosti složeného palivového dřeva. Od žhavých uhlíků nejprve chytla plastová nádoba, následně palivové dřevo a požár se ještě před příjezdem jednotek hasičů na místo události stihl rozšířit prakticky na celý dům," informovala dnes odpoledne mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová. 

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočiny v souvislosti s tímto požárem apeluje na všechny občany, aby při manipulaci a ukládání popelu byli maximálně opatrní a obezřetní a neukládali popel do plastových nádob. „Popel má nízkou tepelnou vodivost, a proto se často stává, že jsou v něm stále obsaženy žhavé nebo doutnající uhlíky, které si uchovávají iniciační teplotu až po dobu 78 hodin. Tyto uhlíky o velikosti 2 mm jsou schopny zapálit suché, jemné hořlavé materiály a pokud se dostanou společně do kontaktu (přesypání popelu, zafouknutí větru apod.) může dojít ke vzniku požáru,“ upozorňuje Radek Šimka, krajský vyšetřovatel příčin vzniku požárů HZS Kraje Vysočina.

Doplňuje ho Petra Musilová s tím, že popel, byť se zdá úplně vyhaslý, musí být uložen do nehořlavých nádob, které jsou neporušené a uzavíratelné. „Tyto nádoby musí také vždy být umístěné v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých materiálů." 

Dům hořel ráno kolem půl osmé

Operační středisko na místo vyslalo hasiče z Třebíče, Rudíkova a Velkého Meziříčí. Dům pohltily plameny dnes po půl osmé ráno. Po deváté hodině proběhla likvidace požáru. 

Tři hasičské jednotky dnes ráno zasahovaly u požáru novostavby rodinného domu v Rudíkově na Třebíčsku. Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové byl požár po půl hodině lokalizovaný.

Jak dodala Petra Musilová, při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina | Zdroj HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, novostavba, dům, popel, hasiči, zásah, Rudíkov

Nový dům v Rudíkově hořel kvůli žhavým uhlíkům z krbu. Popel majitel uložil na terasu, kde bylo dřevo | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.