Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Útoky ve školách, podobné tomu v Třebíči, jsou v ČR spíše výjimečné. Připomeňte si některé z nich

Kriminalisté od středy 20. prosince šetří případ šestnáctiletého studenta, který v Třebíči nožem napadl pracovnici školy, ta z incidentu vyvázla s lehkým zraněním. V návaznosti na tento případ je nutno říci, že takové útoky ve školách jsou v ČR naštěstí spíše výjimečné.

Učitele zabil mačetou 

Například loni v březnu student učiliště v Praze 4 zabil mačetou jednoho z tamních učitelů. Soud ho letos poslal za vraždu na 14 let do vězení a uložil mu i ambulantní léčení. Mladík se k činu přiznal, tvrdil, že ho pedagog šikanoval.

Vraždící Barbora Orlová 

U dalšího hrůzného činu nemusíme chodit moc daleko, Před devíti lety v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou ubodala tehdy šestadvacetiletá Barbora Orlová studenta a další tři lidi zranila. V dubnu 2015 státní zástupce stíhání ženy pro nepříčetnost zastavil. Byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií.

Smutných devět let od tragické smrti studenta Petra Vejvody. Nejen Žďár nad Sázavou dnes vzpomíná

Dnes je tomu devět let ode dne, kdy došlo ve Žďáru nad Sázavou k tragédii, jež otřásla celou republikou. Tehdy šestnáctiletý student Petr Vejvoda zachránil život spolužačce, a za to zaplatil svým životem. V budově školy ho chladnokrevně zabila...

Student Petr Vejvoda, kterého Orlová chladnokrevně zabila, byl ve třetím ročníku oboru kuchař - čísník. 

V osudný den do školy vnikla tehdy šestadvacetiletá Barbora Orlová, která se u vstupu do šaten, jež se otevírají pomocí čipové karty, vmísila mezi studenty. V šatně pak Orlová, trpící schizofrenií, zaútočila přinesenou replikou vojenského nože, který měl čepel dlouhou 21 centimetrů, na jednu ze studentek, která zde seděla. Postižené přispěchal na pomoc Petr Vejvoda, ale Orlová nožem napadla i jeho. Zbraň mu vrazila do hrudníku.

Následně útočnice obrátila svou pozornost k napadené dívce, kterou pronásledovala a stříkala při tom kolem sebe pepřovým sprejem. Dívce se ale podařilo utéci a Orlová pak napadla jinou studentku, která právě procházela okolo. Nožem ji bodla do břicha a krvácející ji odtáhla do šaten, kde dívku měla coby rukojmí.

Vyjednavač jako rukojmí 

Ke škole se v tu dobu začali sjíždět záchranáři. Mezi nimi také policejní vyjednavač Petr Gruber, který se s útočnicí dohodl, že se sám vymění za rukojmí, aby umožnil ošetření krvácející dívky. Orlová souhlasila, ale posléze nožem poranila v obličeji i Grubera. Zneškodnění útočnice nakonec provedla jednotka střežící bezpečnost jaderné elektrárny Dukovany. Použila k tomu taser, jímž Orlovou omráčila.

Případ Orlové letos v září opět řešit Městský soud v Brně. Ten podle informací Deníku rozhodl o tom, že Orlová i nadále zůstane izolována za zdmi detenčního ůstavu. jak Deník dále uvedl, chovankyně Orlová je i nadále pro společnost vysoce nebezpečná. „I nadále trpí duševní poruchou paranoidní schizofrenie a její náprava je zatím nejistá,“ shrnul stručně v odůvodnění rozhodnutí soudce Pavel Horna.

O tři roky dříve v jídelně školy v Havířově-Šumbarku pobodala žena vychovatelku, načež si vzala sedmiletou školačku jako rukojmí. Dívku policie osvobodila a útočnici zadržela a obvinila z pokusu o vraždu a braní rukojmí, stíhání bylo v prosinci 2012 zastaveno, pachatelka byla psychicky nemocná.

Včerejší útok v Třebíči 

K poslednímu zmíněnému incidentu došlo ve středu 20. prosince patnáct minut před desátou hodinou v prostorách střední školy v Třebíči. „Po napadení byl mladík zajištěn a nikomu dalšímu nehrozí v současné době žádné nebezpečí,“ ujistila chvíli po události policejní mluvčí Dana Čírtková. Dodala, že ve spolupráci se zdravotníky byl převezený do zdravotnického zařízení. Případem se nadále zabývají kriminalisté. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky útok, škola, student, zranění, Vysočina, ČR

Útoky ve školách, podobné tomu v Třebíči, jsou v ČR spíše výjimečné. Připomeňte si některé z nich | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.