Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve správný čas na správném místě. Kriminalisté přijeli k nehodě a zachránili život motorkáři s otevřenou zlomeninou

Byli ve správný čas na správném místě. Toto rčení platí pro dva kriminalisty, kteří poskytli první pomoc motorkáři, jenž měl vážnou dopravní nehodu. Teď byli za svůj čin z rukou ředitele policie na Vysočině oceněni. Vzhledem k tomu, že šlo o dva kriminalisty, tak policisté nezveřejňují jejich jména ani fotografie.

K vážné dopravní nehodě došlo v pondělí 25. září kolem sedmé hodiny ranní na silnici I/34 z Pelhřimova směrem do Humpolce. Místem v tu chvíli projížděli zmíněná dvojice kriminalistů. „Při průjezdu kolem odbočky směrem na obec Radětín si všimli, že v protějším jízdním pruhu u okraje komunikace stojí nákladní vozidlo a o několik metrů dál ve směru na Humpolec ležel na travnatém povrchu podél silnice havarovaný motocykl a nedaleko od něho se v příkopu nacházel zraněný motocyklista. Kriminalisté okamžitě zastavili a přesunuli se ke zraněnému motorkáři,“ líčí policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na místě nehody se nacházel i řidič vozidla Armády České republiky, který přijel k nehodě ve stejný okamžik. Kriminalisté neváhali a zraněnému motorkáři začali poskytovat první pomoc, zavolali linku 155, a byli tak ve spojení s operátorkou tísňové linky zdravotnické záchranné služby. Těžce zraněný motorkář ležel na zemi na zádech, nehýbal se a na levé noze byla viditelná závažná otevřená zlomenina. Zpočátku byl při vědomí, ale nereagoval na žádné podněty.

Upadl do bezvědomí a přestal dýchat 

„Po chvilce upadl do bezvědomí a bylo zjevné, že přestal dýchat. Proto kolegové společně s přítomnými vojáky motocyklistu opatrně přesunuli z příkopu na pevné asfaltové podloží komunikace, aby mohla být zahájena neodkladná resuscitace. Jeden z dvojice kriminalistů dal pokyn jednomu z vojáků, aby se pokusil zajistit oblast krční páteře a sám rozepnul třmínek na motocyklové přilbě a opatrně ji sundal zraněnému muži z  hlavy. Přilba byla po nehodě velmi výrazně zdeformovaná. Při pohledu na muže bylo zjevné, že u něho došlo pravděpodobně k ucpání dýchacích cest, proto kriminalisté provedli záklon jeho hlavy,“ popisuje dále mluvčí Čírtková.

To zabralo a motorkář začal znovu dýchat. Kriminalisté ho s vojáky umístili do stabilizované polohy. Motorkář byl dezorientovaný, pokoušel se vstát a opakovaně žádal o pomoc s motocyklem, aby mohl pokračovat v cestě. Oba kriminalisté se snažili muže držet při vědomí aktivní komunikací a zároveň sledovali jeho životní funkce a uklidňovali ho.

„Ostatní přítomné osoby v reflexních vestách v místě řídily provoz na pozemní komunikaci. Následně na místo přijelo vozidlo zdravotnické záchranné služby se službu konajícím lékařem a poté na místě přistál vrtulník letecké záchranné služby, proto bylo zapotřebí zajistit celkové uzavření pozemní komunikace z důvodu bezpečného přistání vrtulníku,“ řekla dále Dana Čírtková.

„První pomoc nemusí být samozřejmostí."

Kriminalisté přejeli se služebním vozidlem napříč přes komunikaci a na vozidle rozsvítili výstražná modročervená světla za čelním sklem a na střechu umístili přídavné magnetické modročervené světlo, aby bylo místo nehody dostatečně viditelné pro přijíždějící řidiče. Mezitím se na místo dostavili profesionální hasiči a kolegové z dopravního inspektorátu, kteří místo dopravní nehody po dobu vyšetřování a odstraňování následků dostatečně zajistili.

„Svým jednáním jste prokázali, že se umíte ve stresové situaci správně rozhodnout a dokázali jste muži poskytnout neodkladnou první pomoc, což nemusí být pro každého samozřejmostí. Jsem velice rád, že se mohu s těmito příběhy podrobně seznámit a osobně poděkovat těm, kteří podobnými činy dělají čest nejen našemu krajskému policejnímu ředitelství, ale dělají dobré jméno celému policejnímu sboru,“ uvedl na adresu kriminalistů policejní ředitel Miloš Trojánek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky nehoda, pomoc, zranění, kriminalista, policie, ocenění, I/34, Radětín, Humpolec, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně,kéž by bylo více takových lidí!!!!!!!

Středa, 18. října 2023, 16:16Odpovědět

Ve správný čas na správném místě. Kriminalisté přijeli k nehodě a zachránili život motorkáři s otevřenou zlomeninou | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.