Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Předstírali, že jsou hluchoněmí a okradli důvěřivé lidi. Neznáte muže na fotce, které hledá policie?

Havlíčkobrodští policisté šetří případ krádeže, která se stala hned ve dvou obchodech v Havlíčkově Brodě 30. září ve večerních hodinách. V souvislosti s tím hledá dva muže zachycené na fotografii.

K prvnímu případu došlo u prodejny Kaufland mezi 18. hodinou a 18.30, kde muž vystupující jako hluchoněmá osoba v přítomnosti další takové osoby požadoval finanční příspěvek na organizaci pro neslyšící. „Přitom využil okamžiku, kdy měla žena otevřenou peněženku a předávala mu finanční příspěvek v částce 200 korun. Muž dokázal odvést její pozornost a z peněženky ji poté odcizil bankovku v hodnotě 1 000 korun. Stejný scénář se opakoval v prodejně Albert, kde muž kontaktoval dalšího poškozeného, kterému stejným způsobem z otevřené příruční tašky odcizil čtyři bankovky - každou v nominální hodnotě 1 000 korun,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Policie má k dispozici kamerové záznamy a na nich vyhledali osoby, které by se této krádeže mohly dopustit. Podle mluvčí Čírtkové je možné, že se tito lidé obdobné trestné činnosti dopouštěli nebo se stále dopouštějí na území celé České republiky.

Neviděli jste muže na fotce? 

Policisté se proto obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc. „Pokud by někdo poznal muže na fotografii a věděl, kde se aktuálně pohybují, nechť kontaktuje policisty na lince 158. Současně se obracíme na osoby, které mohly v Havlíčkově Brodě 30. září přijít s těmito dvěma muži do styku a byli dotazováni ohledně příspěvku pro organizaci neslyšících, nebo pokud byli těmito osobami okradeni, aby kontaktovali Obvodní oddělení Policie České republiky Havlíčkův Brod, telefon: 974 271 651, e-mail: hb.oop.havlbrod@pcr.cz,“ vyzývá Dana Čírtková.

Policisté v této souvislosti upozorňují, že je potřeba být velice obezřetný a opatrný v případě, když vás někdo neznámý osloví na ulici a pod záminkou sbírky a žádá peníze. Lidé by měli vědět, jakým způsobem mohou probíhat podobné veřejné sbírky a jak se bránit podvodníkům.

Rady od policie 

„Pokud nás někdo osloví se sbírkou, o které jsme nikdy neslyšeli, nebo máme podezření, že není něco v pořádku, můžeme toho, kdo peníze vybírá, požádat, aby nám předložil příslušné doklady. V praxi to znamená, že by nám měl ukázat kopii osvědčení příslušného krajského úřadu, které potvrzuje, že konání sbírky bylo řádně nahlášeno a povoleno, a také plnou moc od pořadatele sbírky s nacionály pověřené osoby, včetně údajů o právnické osobě, která sbírku pořádá. Zkontrolovat bychom si měli také pokladničku, která by měla být řádně zapečetěna,“ radí policejní mluvčí.

V případě pochybností se mohou lidé obrátit na městskou policii na lince 156 anebo Policii České republiky na lince 158, které legálnost sbírky ověří.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky pátrání, svědek, veřejnost, krádež, podvod, peníze, policie, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkní zkurvysyni a kupodivu bílí a jak se zdá na to jak jsou mladí tak bohužel už pěkně zkušení!!!!!!!!

Čtvrtek, 12. října 2023, 08:29Odpovědět

Předstírali, že jsou hluchoněmí a okradli důvěřivé lidi. Neznáte muže na fotce, které hledá policie? | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.