Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Cesta záchranářů k tragické nehodě u Obrataně. Víte, co dělat za volantem, když slyšíte houkačky?

Každý řidič by měl vědět, jak se zachovat ve chvíli, kdy slyší houkající sanitku, hasičské či policejní vozidlo. Přitom pro záchranáře, kteří vyjíždějí na pomoc, každá vteřina hraje důležitou roli. Záchranné složky k vážné dopravní nehodě, která měla nakonec tragickou dohru, vyjížděly v pondělí 18. září. Stala se kolem 15. hodiny na silnici I/19 u Obrataně na Pelhřimovsku.

Čelně se zde střetlo osobní a nákladní vozidlo. Z prvotního oznámení vyplývalo, že jde o vážnou dopravní nehodu, po níž zůstal řidič v osobním vozidle zaklíněný. „V takovém případě mohou rozhodovat vteřiny. V případě této konkrétní nehody řidič osobního automobilu utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Silnice byla po dopravní nehodě neprůjezdná a policisté odkláněli dopravu na objízdnou trasu, která vedla přes obec Cetoraz,“ shrnuje policejní mluvčí Dana Čírtková.

Další úmrtí na silnici. Řidič v autě odpoledne nepřežil čelní střet s nákladním vozidlem

Na silnicích Vysočiny dnes odpoledne vyhasl další lidský život. K tragické dopravní nehodě došlo před 15. hodinou na silnici I/19 u Obrataně na Pelhřimovsku.

Řidič nákladního vozidla zranění neutrpěl, provedenou dechovou zkouškou u něho policisté požití alkoholu vyloučili. Příčinu a veškeré související okolnosti tragické dopravní nehody policisté prověřují.

Jak dále Čírtková dodává, vozidla složek integrovaného záchranného systému vyjíždějí bezprostředně po oznámení, ale dojezdový čas na místo události mohou prodlužovat a cestu komplikovat neukáznění řidiči. „V případě, že ve své blízkosti spatříte blikající majáky nebo uslyšíte zvukové výstražné zařízení vozidel záchranářů, buďte maximálně opatrní a ohleduplní k projíždějícím vozidlům s právem přednostní jízdy. Především se vůči těmto vozidlům chovejte čitelně. Včas signalizujte, že zpomalujete a uhýbáte z cesty. Pokud je to z hlediska provozu a typu komunikace možné, zastavte své vozidlo na krajnici tak, aby záchranáři měli dostatek místa k projetí. I když ještě nevidíme, o jakou složku se jedná, počítejme při zastavování vždy s tím, aby mohlo bezpečně projet i velké auto záchranářů,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina s tím, že ani chodci nesmí omezit projíždějící vozidla záchranářů, a to ani na přechodu pro chodce, i když jim na semaforu svítí zelená.

„Pamatujme na to, že i my se můžeme dostat do situace, kdy budeme potřebovat pomoc. Buďme proto ohleduplní a snažme se tyto zásady dodržovat,“ nabádá Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky záchrana, záchranáři, pomoc, výstraha, řidič, policie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Cesta záchranářů k tragické nehodě u Obrataně. Víte, co dělat za volantem, když slyšíte houkačky? | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.