Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie z Vysočiny navrhla vazbu pro pět lidí vydaných do ČR z Ukrajiny

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání. Policie to oznámila dnes na síti X. Podrobnější informace ke kauze, v níž je pětice stíhána, zatím policisté neuvedli. Podle dřívějších informací ukrajinských médií se jedná o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (v přepočtu asi 183 milionů korun).

Server Ukrajinska pravda informoval v úterý s odvoláním na ukrajinskou policii, že bylo v pondělí předáno českým úřadům pět lidí podezřelých z toho, že vylákali miliony eur od stovek Čechů. „Ukrajinští kolegové předali v pondělí do ČR pět osob k trestnímu stíhání. Předání a eskortu zajistili kolegové z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci," potvrdila dnes česká policie. „Až to bude možné, k případu zveřejníme více podrobností," doplnili policisté.

Podvodníci podle ukrajinského serveru volali lidem a vydávali se za pracovníky bezpečnostních oddělení bank. Obětem tvrdili, že jejich bankovní účet se stal terčem hackerského útoku a přemlouvali je, aby peníze převedli na jiný účet. Používali přitom technologii takzvaného spoofingu, kdy se příjemci hovoru zobrazuje známé číslo, i když ve skutečnosti volá někdo jiný. Dohromady zmanipulovali 665 lidí, píše server.

Váš účet byl napadený. Přečtěte si příběhy důvěřivých lidí, kteří po telefonu naletěli podvodníkům

Policisté na Vysočině opět varují před podvodníky, kteří důvěřivé lidi straší napadením bankovního účtu. Podle mluvčí policistů Jany Kroutilové jsou pachatelé přesvědčiví a velmi rychle reagují, proto je nutné mít se na pozoru. Tito lidé se často...

Podvodnou síť podle ukrajinských zdrojů organizovali občané Ukrajiny i České republiky, kteří pro své záměry najali přes 20 lidí. Z Ukrajiny má být později vydán ještě jeden člověk, uvedl server. Na vyšetřování podvodů se podílelo přes 100 ukrajinských a českých policistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Ukrajina, kriminalita, Vysočina, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Práce sta policistů bude zločincům započítána k úhradě ? O důvodech mafiánského bahna píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně. U vyšetřovaných na svobodě použijí monitorovací náramky které jsou vyvinuty ?

Pátek, 29. září 2023, 05:33Odpovědět

Policie z Vysočiny navrhla vazbu pro pět lidí vydaných do ČR z Ukrajiny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.