Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vysočinští celníci zachytili za jediný týden dalších 28 migrantů. Převaděči riskují, jeden jel v noci dvoustovkou bez světel

Za první zářijový týden si krajský celní úřad na Vysočině připsal záchyt hned 28 nelegálních syrských migrantů. Tento nelichotivý trend doplňuje nový fenomén - převaděči těchto migrantů na českých silnicích čím dál více riskuj.

Mobilní hlídky Celního úřadu pro Kraj Vysočina si během posledních pěti dnů při kontrolách na dálnici D1 připsaly záchyt celkem 28 nelegálních migrantů. Stalo se tak ve třech případech, kdy si celníci vybrali ke kontrole náhodná vozidla.

V pátek 1. září v noci byla vytipována dodávka značky Mercedes Benz opatřená českou tzv. vývozní registrační značkou. Celníci vozidlo sváděli na dálniční odpočívadlo pomocí zapnutých majáků. Těsně před zastavením na parkovišti však řidič z dodávky vyběhl a utekl do přilehlého lesa, přičemž nezabrzděné vozidlo začalo couvat zpět do vozovky. Celníci rychle zareagovali a zatažením ruční brzdy opuštěné vozidlo zastavili. V nákladovém prostoru sedělo na podlaze patnáct nelegálních migrantů původem se Sýrie.

Další nebezpečnou situaci musela mobilní hlídka vysočinských celníků řešit v noci z pondělka na úterý 5. září. Ke kontrole si tentokrát vybrala osobní vozidlo Peugeot 307 s polskou registrační značkou. „Řidič původně následoval vozidlo celníků se zapnutými majáky, avšak těsně před sjezdem na odpočivadlo se vrátil na dálnici a ujížděl hlídce dvousetkilometrovou rychlostí. Při pronásledování vypnul světla, podjížděl vozidla odstavným pruhem,“ popisuje řidičovo nebezpečné počínání Pavel Šťáva, vedoucí oddělení analýzy a informační podpory Celního úřad pro Kraj Vysočina.

Převaděčům hrozí až 8 let za mřížemi

Svou bezohlednou jízdou velice riskoval a ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Vozidlo zastavil až po více než padesátikilometrové honičce na odpočívadle na 58. km dálnice D1. Hlídka ve stojícím vozidle odhalila sedm tísnících se dospělých migrantů bez dokladů totožnosti. Řidiči se stejně jako v prvním případě podařilo uprchnout do přilehlého lesa.

Zatím poslední záchyt ilegálních migrantů si vysočinští celníci připsali v úterý 5. září v dopoledních hodinách. Na 111. km dálnice D1 směr Praha zastavili osobní vozidlo Opel Astra s německou poznávací značkou. Zadržený řidič ukrajinské národnosti převážel v autě šest migrantů bez dokladů ze Sýrie. „Tentokrát posádku tvořili nejen dospělí muži, ale i ženy a nezletilé děti. Ve všech uvedených případech byly zajištěné osoby předány cizinecké policii k dalšímu řízení,“ doplnil Šťáva.

Ten potvrzuje, že se celníci při kontrolách čím dál častěji setkávají s agresivitou za volantem a nebezpečným riskováním prchajících řidičů – převaděčů. Svou nebezpečnou jízdou ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Při dopadení jim hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 8 let plus propadnutí majetku, resp. peněžitý trest v případě, kdy se prokáže, že se takového jednání dopustil za úplatu a je členem organizované skupiny.

Ohodnoť článek

Foto Celní úřad pro Kraj Vysočina | Zdroj Celní úřad pro Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinští celníci zachytili za jediný týden dalších 28 migrantů. Převaděči riskují, jeden jel v noci dvoustovkou bez světel | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.