Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z prázdnin bezpečně. Na silnicích v kraji budou hlídkovat policisté, zaměří se na rychlost i chodce

Řidiči, cyklisté i chodci musí během nadcházejícího víkendu počítat s větším počtem policejních hlídek. V následujících dnech, zejména o v pátek, v sobotu a v neděli, očekávají policisté zvýšený silniční provoz a s  tím souvisí riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod.

Další hlídky budou v akci také od počátku příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

„Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina připravili kromě zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na nadcházející víkend také mimořádnou dopravně bezpečnostní akci. Policisté se v rámci víkendové akce zaměří na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji. Budeme kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, kde očekáváme výrazně silnější provoz,“ zmínila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Hlídky budou přítomné nejen na dálnici D1, ale i na silnicích I. tříd a nižších tříd, a to nejen během dne, ale i večer a v noci. Policisté budou kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. „Kontrolovat budeme i technický stav vozidel. Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy,“ dodává Čírtková a dodává, že se hlídky zaměří i na nebezpečné předjíždění či užívání mobilního telefonu během jízdy, což může být příčina zcela zbytečných nehod. „Proto musí řidiči počítat při zjištění dopravního přestupku ze strany policistů s přísnými sankcemi,“ upozornila Čírtková.

Zaměřeno na chodce 

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu příštího týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce Zebra se za Tebe nerozhlédne. Tato akce začne 4. září a bude pokračovat až do konce týdne. Jak k této akci dodává Čírtková, jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit vyšší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce.

Nadcházející pondělí půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina. „Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec | Zdroj Policie ČR

Štítky kontrola, léto, provoz, prázdniny, hlídka, bezpečnost, pravidla, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin VYSTRČIL

A kdy se policie zaměří na cyklisty?

Úterý, 29. srpna 2023, 13:47Odpovědět

Z prázdnin bezpečně. Na silnicích v kraji budou hlídkovat policisté, zaměří se na rychlost i chodce | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.