Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Musím do pekla, vykřikoval muž na sídlišti v Brodě a skočil z okna. Za nohu ho chytla policistka s hasičem

Dobrý skutek a ode dneška také Skleněnou plaketu mají na svém kontě dva policisté z oddělení v Havlíčkově Brodě, kteří zachránili život muži, jenž chtěl v Havlíčkově Brodě spáchat sebevraždu. Za jejich statečný čin byli dnes oceněni z rukou krajského policejního ředitele Miloše Trojánka.

Událost se stala ve středu 9. srpna dvacet minut před čtvrtou hodinou ranní v Havlíčkově Brodě. Policisté dostali na linku 158 oznámení o tom, že na sídlišti v šestém patře sedí zvenku na parapetu neznámý muž.

„Muž pokřikoval na celé sídliště, že si vezme život, že to je boží rozhodnutí a že musí do pekla. Na místo vyslal operační důstojník nejbližší policejní hlídku z obvodního oddělení Havlíčkův Brod ve složení Jiří Marek a Dominika Poláková. Po příjezdu na místo policisté skutečně viděli, že na parapetu okna ve výšce sedí muž, který znovu začal pokřikovat, že je venku zavřený a nemůže zpátky do bytu. Hlídka stála na chodníku před domem a s mužem se policistům podařilo navázat komunikaci. Domluvili se s ním, že za ním půjdou nahoru do bytu a tam si společně promluví a pokusí se jeho problémy vyřešit,“ popsala začátek příběhu Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Na místě již byli hasiči 

Když policisté přišli k bytu, tak je majitel pustil dovnitř, ale muž v okně na parapetu už nebyl, protože zřejmě přelezl jinam. Proto se policisté přemístili směrem na balkon, který se nacházel v mezipatře domu. Na místě již zasahovali profesionální hasiči.

Oceněná policistka Dominika Poláková patří na obvodním oddělení v Havlíčkově Brodě mezi zkušené policistky, do služebního poměru nastoupila v listopadu v roce 2017. O dva roky později, tedy v listopadu roku 2019, nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky její kolega Jiří Marek.

„Policistka Dominika Poláková šla na balkon, kde se spolu s kolegou hasičem naklonili dolů a viděli, jak muž sedí na střeše bytového domu. Kolega mezitím odešel na chodbu pro žebřík, že vyleze průlezem na střechu. Než to stačil udělat, tak muž přelezl po hromosvodu zpět na okno, kde seděl dříve. Muž byl značně agresivní a mlátil a kopal do okna. Muž byl velice nestabilní, vrávoral a hrozilo velké riziko, že každou chvíli spadne z okna dolů,“ líčí Čírtková.

Policisté proto společně s hasičem běželi do bytu k oknu, ten ho otevřel, a to ve chvíli, kdy už muž skákal dolů. Společně s hasičem policistka padajícího muže zachytla za jeho levou nohu. Muž již visel hlavou dolů.

„Chci skočit dolů!"

„Následně muže policista Marek a všichni tři ho společně tahali skrz okno nahoru a poté dovnitř do bytu. Muž se ale vzpouzel, mlátil kolem sebe rukama, pokřikoval, ať ho všichni nechají, že chce skočit dolů. Muže se podařilo vytáhnout skrz okno do bytu, kde ho položili na zem. Přitom, jak muže tahali z okna do bytu a máchal kolem sebe rukama, tak se poranil na své levé ruce v oblasti předloktí o hranu kovového venkovního parapetu. Tím si způsobil silně krvácivou tržnou ránu,“ dodává Dana Čírtková.

Po chvíli se policistům společně podařilo muže položit na zem, a to přes jeho odpor a kopání. Muž se ale stále snažil zvednout se. Poté ale náhle upadl do bezvědomí. Vzhledem k tomu, že muž silně krvácel z rány na ruce, jednalo se o tepenné krvácení, hasiči mu poskytli první pomoc a vzápětí si muže převzali zdravotníci. Ti muže ve stabilizovaném stavu převezli do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

„Takové zákroky jsou velice pro zasahující policisty emočně velmi vypjaté, a proto jsou náročné. Tyto hrdinské činy mě vždy utvrzují v tom, že v rámci našeho krajského ředitelství pracují policisté, kteří se dokáží správně rozhodnout a dokáží spolu spolupracovat. Jsem rád, že mohu těmto lidem osobně poděkovat za jejich odvahu a duchapřítomnost, protože tito kolegové dělají celému policejnímu sboru dobré jméno,“ uvedl krajský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky záchrana, pomoc, sebevražda, okno, ocenění, policie, Dominika Poláková, Jiří Marek, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musím do pekla, vykřikoval muž na sídlišti v Brodě a skočil z okna. Za nohu ho chytla policistka s hasičem | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.