Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Utíkali do lesa, žebrali o jídlo. Během jediného dne zachytila policie na Jihlavsku celkem 26 syrských migrantů

Sobota 12. srpna byla pro cizineckou policii na Vysočině velmi rušným dnem. Došlo totiž ke třem záchytům celkem 26 syrských migrantů, kteří neměli doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území Evropské unie.

K prvnímu případu došlo po čtvrté hodině ranní poté, co hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov chtěla na 119. kilometru dálnice ve směru na Prahu zastavit a zkontrolovat osobní vozidlo Škoda Superb se zahraniční registrační značkou. Řidič ale na výzvu k zastavení nereagoval, strhl řízení doprava a urychleně sjel z dálnice D1 směrem na Velký Beranov a velmi rychlou jízdou pokračoval směrem na Jihlavu.

Následně řidič zastavil, aby se z vozidla pět osob dalo na útěk do přilehlého lesního porostu. O několik set metrů dále se policejní hlídce vozidlo podařilo konečně zastavit. Při kontrole bylo zjištěno, že vozidlo řídí cizinec uzbecké státní příslušnosti. Mezitím další policisté se služebním psem vypátrali do lesa uprchlé osoby.  „Jednalo o pět státních příslušníků Sýrie. Cizinci neměli cestovní doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území Evropské unie, ani neměli platné povolení k pobytu na území České republiky,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Vzhledem k tomu, že řidič naplnil svým jednáním znaky skutkové podstaty organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, policisté ho zadrželi „Při prověřování jsme zjistili, že řidič migranty převážel ze Slovenska do Německa za úplatu. Řidič vozidla byl se souhlasem státního zástupce zadržen pro podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a v této trestní věci s ním zkrácené přípravné řízení. Po převzetí sdělení podezření byl propuštěn na svobodu,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie.

Další Syřané u Pávova nebo Rybného

To však zdaleka nebylo vše. Ve stejný den o zhruba čtyřicet minut později, tedy zhruba ve 4:45 hodin, se měla na silnici I/38 u sjezdu do obce Pávov měla pohybovat skupinka osob v tmavém oblečení. Policejní hlídka podezřelé osoby vypátrála u přilehlé cyklostezky. Jednalo se o šestnáct osob syrské státní příslušnosti, které u sebe neměly žádné doklady, kterými by prokázaly svoji totožnost, nebo doklad umožňující pobyt na území Evropské unie.

Z celkového počtu šestnácti osob bylo sedm nezletilých dětí, dvě osoby mladistvé a zbývajících sedm byli dospělí. Cílem jejich cesty mělo být Německo. „Vzhledem k tomu, že realizace správního vyhoštění do Sýrie není možná, policisté cizincům udělili výjezdní příkazy s platností na sedm dnů,“ doplnila Čírtková.

Třetí záchyt pěti migrantů realizovali policisté kolem půl jedné odpoledne. Nedaleko obce Rybné na Jihlavsku se pohybovala skupinka pěti mladíků, zřejmě opět Syřanů, kteří žebrali o jídlo. Cizince policisté vypátrali na polní cestě vedoucí od čerpací stanice, která se nachází na dálniční odpočívce na 122. kilometru D1 ve směru jízdy na Brno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky migranti, Sýrie, dálnice, D1, záchyt, Pávov, Rybné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Pašerákovi lidí bylo sděleno podezření, když byl chycen při činu. Bylo zadržení vozidlo které k činu použil ? O důvodech dnešního stavu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 22. srpna 2023, 03:20Odpovědět

Utíkali do lesa, žebrali o jídlo. Během jediného dne zachytila policie na Jihlavsku celkem 26 syrských migrantů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.