Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Úmrtí služebního psa ve Žďáru: Policistovi, který nechal zvíře v rozpáleném autě, hrozí půl roku ve vězení

, aktualizováno 7. srpna 2023, 11:54

Jedno špatné rozhodnutí, které znamenalo smrt. K tomu došlo vloni na konci června ve Žďáru nad Sázavou, kde jeden z tamních policistů ponechal služebního psa zavřeného v autě. Ten kvůli enormně vysokým teplotám uvnitř auta uhynul. Případ z loňského roku se nyní návrhem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) posunul do další fáze.

Hodinu a půl v plastovém boxu 

Zvíře měl v době mimo výkon služby přibližně 90 minut ponechat v plastovém přepravním boxu v zavazadlovém prostoru, a to i přes vysoké venkovní teploty, které ten den dosahovaly 28 stupňů Celsia. „Kvůli špatným podmínkám v zavazadlovém prostoru se pes dostal z přepravního boxu až na přední sedadla, čímž vynaložil značné fyzické úsilí. Na základě výsledku znaleckého posudku postupně došlo k dehydrataci, přehřátí a udušení, a to v důsledku dlouhé doby ve stísněném a téměř nevětraném prostoru, nedostatku vody, stresu a vynaložené fyzické zátěži,“ sdělila Ivana Nguyenová, mluvčí GIBS.

GIBS si případ převzala a podle Nguyenové nyní navrhuje policistu obžalovat z přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, za což mu v případě prokázání viny hrozí až půlroční trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Pes byl převezený v bezvědomí 

Jako první o této nešťastné události v loňském roce informoval Žďárský deník, později tyto skutečnosti redakci Drbny potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková: „Jednalo se o čtyřletého německého ovčáka jménem Alex, který byl vycvičen k běžným kynologickým činnostem.“

Policista, který měl psa na starosti, ho po službě přibližně o půl čtvrté odpoledne převážel k ustájení. „Byl na cestě ze zaměstnání svým autem, tedy v době svého volna,“ doplnila Čírtková.

„Pejsek k nám byl přivezen už v bezvědomí. Snažili jsme se ho asi patnáct minut resuscitovat, ale nepomohla masáž, ani injekce přímo do srdce,“ popsala pro Deník žďárská veterinářka Iva Malá. Psa Alexe k ní dovezl samotný policista.

Případ se stal vloni 27. června odpoledne.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj GIBS, denik.cz

Štítky pes, služební, ovčák, psovod, úmrtí, auto, policie, GIBS, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úmrtí služebního psa ve Žďáru: Policistovi, který nechal zvíře v rozpáleném autě, hrozí půl roku ve vězení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.