Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Od začátku týdne řešila policie na Vysočině šestnáct internetových podvodů

Od začátku týdne řešila policie na Vysočině 16 internetových podvodů. Lidé při nich přišli o více než tři miliony korun. Podvedli je i lidé vydávající se za bankéře, vojáky či lékaře. Podvody se týkaly také investování do akcií, kryptoměn či drahých kovů nebo prodeje zboží, sdělila policejní mluvčí Michaela Lébrová. Před podvody na internetu varuje policie dlouhodobě.

Jeden z poškozených přišel kvůli údajnému zhodnocení peněz o více než 400 tisíc korun, když se nechal po telefonu přesvědčit k instalaci vzdáleného přístupu do svého počítače a udělal několik plateb. Podvedena byla i žena, která prodávala tričko v hodnotě 50 korun. "Přihlásil se jí zájemce, který projevil zájem o prodávané zboží a na její emailovou adresu jí zaslal odkaz na stránky vypadající jako internetové bankovnictví jejího peněžního ústavu, kdy poškozená vyplnila veškeré údaje. Po následujících urgencích potvrdila i platbu a místo přijaté platby za prodané tričko ji čekalo nepříjemné překvapení, když zjistila, že z jejího účtu zmizelo 107 tisíc korun," uvedla Lébrová.

Za podvod hrozí pachatelům v případě jejich vypátrání a odsouzení dva roky až deset let vězení, a to na základě výše způsobené škody.

V dubnu se policistům na Vysočině podařilo zadržet čtveřici lidí, která reagovala na inzeráty prodávajících. Předstírali zájem o zboží a posílali odkazy na falešné stránky. Z podvedených tak vylákali údaje k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Policisté lidi znovu upozorňují, že odpovědnost za své peníze si majitelé účtů nesou sami. Měli by být obezřetní a opatrní, nesdělovat své osobní či citlivé údaje, přihlašovací hesla, kódy ani údaje k platební kartě. Jejich varování platí i před instalací neznámých programů a aplikací nebo zpětným voláním na kontakty od neznámých lidí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, internet, podvod, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku týdne řešila policie na Vysočině šestnáct internetových podvodů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.