Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Muž z Jihlavy v opilosti spadl na půlroční dcerku a zabil ji. Soud mu zpřísnil trest

Opil se, při převlékání ztratil rovnováhu a upadl na deku, kde ležela jeho šestiměsíční dcerka. I přes snahu zdravotníků se kojence s poraněnou hlavičkou nepodařilo zachránit. Krajský soud v Brně dnes zpřísnil trest muži z Vysočiny a poslal jej na tři roky do vězení.

Rodinná tragédie se odehrála roku 2021 v jednom z jihlavských bytů. Michal K., který měl dlouhodobě problémy s alkoholem, způsobil smrt vlastní dcery. Holčička, na niž v opilosti upadl, zemřela krátce po převozu do nemocnice. Za usmrcení z nedbalosti si čtyřicetiletý otec odnesl od Okresního soudu v Jihlavě tříletou podmínku a nařízenou ochrannou léčbu. Proti rozsudku se však odvolala státní zástupkyně, která žádala přísnější trest.

Při dnešním jednání u Krajského soudu v Brně uvedla, že měl muž při činu tři promile v krvi. Navíc nešlo o první incident pod vlivem alkoholu. „Mám jisté pochybnosti o náhledu pana obžalovaného na jeho požívání alkoholu. U hlavního líčení uvedl, že v jeho jednání nejspíš hrál roli alkohol. Zároveň tvrdil, že kdyby měl na sobě jiné oblečení, k neštěstí by nedošlo,“ řekla u odvolacího soudu.


Podle obhájce je potřeba brát ohled na mužovu minulost. Rodák z Třebíče nebyl nikdy trestaný a sedmnáct let docházel do jednoho zaměstnání. Navíce se snažil se závislostí na alkoholu bojovat s pomocí adiktologa. 

A hned poté, co se stala ta nešťastná nehoda, nastoupil na léčení. Činu upřímně lituje,“ uvedl obhájce s tím, že po tragické smrti dcerky přišel Michal K. o rodinu i přátele. Už rok neviděl ani svého syna a setkává se pouze s matkou.

Trest ve věznici s ostrahou

Krajský soud v Brně dal i přes argumenty obhájce za pravdu státní zástupkyni a původní trest zrušil. Podle dnešního rozhodnutí stráví Michal K. za usmrcení v nedbalosti tři roky ve věznici s ostrahou. „Je potřeba považovat nepodmíněný trest odnětí svobody za nepřiměřeně mírný vzhledem k okolnostem, za kterých došlo ke spáchání skutku,“ vysvětlil soudce Jaroslav Pálka.

Obžalovaný se k rozhodnutí odvolacího soudu odmítl vyjádřit. Původně hrozilo Michalu K. až šest let za mřížemi. Podle původního rozsudku okresního soudu dostal také povinnost zaplatit matce zemřelé holčičky přes 156 tisíc korun za nemajetkovou újmu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky krajský soud, usmrcení z nedbalosti, odvolání, rozsudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Jihlavy v opilosti spadl na půlroční dcerku a zabil ji. Soud mu zpřísnil trest | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.