Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pozor na podvodníky, obětem říkají, že si musí vyměnit starou SIM. Muž z Jihlavska přišel o 150 tisíc korun

V posledních dnech se začaly objevovat případy, kdy se podvodníci vydávají za operátory či zástupce telefonních společností s tím, že je nutné vyměnit zastaralou SIM kartu. Takovému podvodníkovi důvěřoval třeba muž z Jihlavska, který tak přišel o 150 tisíc korun.

Jak uvádí policejní mluvčí Jana Kroutilová, volajícím může být muž i žena. Tito lidé dokážou být velmi přesvědčiví a působí sebejistě. Podvodník na telefonu argumentuje zabezpečením telefonu, jeho cílem je ale vylákat zaslané číselné kódy. „Podvodník si pak zřídí e-SIM kartu, získá vládu nad telefonním číslem a přístup do aplikací. Následně se snaží dostat k finančním prostředkům majitele telefonu, rychle odčerpat peníze, případně si ještě na účtu podvedeného sjednat úvěr,“ popisuje Jana Kroutilová.

Naopak majiteli přestane telefon fungovat a ztratí kontrolu nad telefonním číslem, včetně s ním svázanými službami a aplikacemi.

Celkem vybral 150 tisíc korun 

Zkušenosti s tímto typem podvodu má již muž z Jihlavska, který se stal cílem pachatele ve středu 10. května. „Muž přijal hovor, volající se mu představil jako operátor telefonní společnosti a informoval ho o nutnosti převedení zastaralé SIM karty na novou e-SIM kartu. Muž poté přijal zprávu a číselný kód volajícímu nadiktoval. Následovalo zaslání dalších kódů, které nic netušící muž opět předal. Podvodník si následně vytvořil novou e-SIM kartu, získal vládu nad daným telefonním číslem a přístup do aplikací. Přihlásil se do účtu, kde má muž uložené virtuální karty a v několika výběrech vybral finanční hotovost v celkové výši 150 tisíc korun. Muži telefon přestal fungovat a následně zjistil, že se stal obětí podvodníka,“ uvádí Kroutilová jeden příklad za všechny.

Jak se podvodníkům bránit?
- Při nevyžádaném hovoru od neznámých lidí (ať už se představí jakkoli) nejednejte zbrkle, dejte si vždy čas vše promyslet a nerozhodujte se pod nátlakem
- V případě pochybností si sami vyhledejte číslo dané společnosti, zavolejte a vše si ověřte
- Nikdy nevyužívejte zpětné volání.Nepředávejte cizí osobě ověřovací číselné kódy, které jsou vám na telefon zaslány
- Mějte také na mysli, že telefonní číslo, které se vám na telefonu zobrazí, může být podvržené

Zdroj: Policie ČR 

Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dále neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací.

Je třeba dodat, že domnělí zástupci telefonního operátora často volají v době, kdy předpokládají, že jsou lidé zaneprázdněni, a nemají tak dostatek času na důkladné vyhodnocení nastalé situace.

Volají, když se to moc nehodí 

„Pozor tak dávejte zejména na nenadálé hovory například v době oběda či večerních hodinách. Nenechte se přesvědčit o nutnosti jednat hned, bez důkladného promyšlení. E-SIM karty existují, mají podobu vestavěného čipu, který se umísťuje napevno do základní desky telefonu (případně tabletu či chytrých hodinek). Znamená to, že ani nelze aktivovat službu na dálku u mobilních telefonů, které tuto kartu nemají,“ dodává Kroutilová.

Lidé, kteří by se mohli stát obětí podvodu, by měli myslet také na to, že majitel telefonního čísla si o zřízení e-SIM karty žádá v případě zájmu sám, nikoli aktivní nabídkou „operátora“.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, hovor, výměna, SIM, e-SIM, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na podvodníky, obětem říkají, že si musí vyměnit starou SIM. Muž z Jihlavska přišel o 150 tisíc korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.