Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pálení čarodějnic probíhalo na Vysočině v poklidu. Hasiči evidují tři plané poplachy

Závěr uplynulého víkendu se nesl v duchu takzvaného pálení čarodějnic neboli Filipojakubské noci. Podle informací od hasičů v Kraji Vysočina byla tato noc klidná. V kraji nedošlo k žádnému velkému požáru v souvislosti s pálením čarodějnic.

Od středověku se o Filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května, kdy mají údajně zlé síly větší sílu než jindy, „pálí čarodějnice"- tedy zapalují ohně na ochranu proti létajícím čarodějnicím, které ztělesňují zlou moc. Jde o symbolickou ochranu úrody a celého hospodářství před neúspěchem. 

„Pár minut po půlnoci vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod do obce Michalovice, kde provedla uhašení ohniště po pálení. V průběhu večera a noci hasiči třikrát vyjeli k ohlášenému požáru, aby po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o probíhající pálení," informovala novináře Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů. 

Tyto události byly klasifikovány jako plané poplachy.

Evidence pálení 

Plánované pálení (nejen) na čarodějnice by mělo být vždy ohlášeno v aplikaci Evidence pálení příslušnému krajskému hasičskému sboru. „Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, je pouze evidováno. Slouží to výhradně pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru," stojí v aplikaci.

Ohodnoť článek

Foto jermanice.cz

Štítky oheň, čarodějnice, pálení, hasiči, Filipojakubská, noc, výjezd, zásah, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálení čarodějnic probíhalo na Vysočině v poklidu. Hasiči evidují tři plané poplachy | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.