Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Čtyři cizinci s podvody skončili. Dopadli je kriminalisté a teď jim hrozí až osm let za mřížemi

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout cizince, kteří podváděli prodávající na internetu. Mezi nimi například i ženu, která chtěla prodat bundu a přišla o sto deset tisíc korun. Tři muži a žena jsou obviněni ze spáchání dvou trestných činů a hrozí jim až osmiletý pobyt za mřížemi, tři cizince kriminalisté stíhají vazebně.

Tři podezřelé muže a ženu zadrželi policisté minulý týden v Praze. Jednoho z cizinců dopadli ve večerních hodinách v prodejně, kde se snažil za podvodně získané peníze nakoupit zboží. Zbývající tři podezřelé zajistili policisté zásahové jednotky následující den v bytě, kde dva muži a žena pobývali. Všichni skončili v policejní cele.

Kriminalisté udělali v bytě domovní prohlídku. „Zajistili jsme věci, u kterých vzniklo podezření, že pocházejí nebo byly použity k páchání trestné činnosti,“ sdělil komisař oddělení hospodářské kriminality Pavel Dvořák.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání všech čtyř zadržených cizinců z různých zemí východní Evropy. „Tři muži ve věku mezi dvaadvaceti a čtyřiadvaceti lety a jednadvacetiletá žena byli obviněni ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu podvodu, přičemž činem byla způsobena větší škoda,“ řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Michal Olejníček.

Peníze podvodníci měnili za kryptoměnu

Čtveřice cizinců se zaměřila na inzeráty zveřejněné na různých internetových stránkách, na které reagovali a navázali s prodávajícím kontakt. Jsou obviněni z toho, že následně prodávajícím zaslali odkaz, který je přesměroval na falešné stránky, a vylákali z podvedených jejich údaje k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Poté připravili podvedené o jejich peníze, které převáděli na účty, měnili na kryptoměnu nebo platili za zboží či služby.

„Obětí obviněných cizinců se stala žena z Jihlavska, která chtěla prodat bundu. Bunda jí zůstala, ale přišla o více než sto deset tisíc korun. Část peněz cizinci z jejího účtu převedli a za další část zaplatili objednanou elektroniku," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Mimo jiné prověřují další případy obdobných podvodů a zjišťují, zda za nimi nestojí čtveřice cizinců.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, internet, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři cizinci s podvody skončili. Dopadli je kriminalisté a teď jim hrozí až osm let za mřížemi | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.