Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Krutý trest za důvěřivost. Žena z Jihlavska chtěla prodat boty za pár stovek, podvodník ji vybral z účtu desetitisíce

Další z řady podvedených na internetu je mladá žena z Jihlavska, která se na portálu Vinted snažila prodat dětské zimní boty. Její důvěřivosti ale zneužil pachatel, který podvodnými transakcemi odčerpal z jejího účtu téměř 30 tisíc korun.

Mezi velice časté případy internetových podvodů patří tzv. reverzní podvody, kdy člověk prodává nějaké zboží a místo toho, aby za zboží dostal peníze, tak mu podvodníci z jeho účtu vyberou často veškeré finanční prostředky. Stejně tak dopadla mladá žena z Jihlavska, která nabízela prostřednictvím portálu Vinted dětské zimní boty za 150 korun.

„Přes Whatsapp ji kontaktoval zájemce, že má o zboží skutečně zájem,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že poté už se ženou komunikoval pouze touto cestou, tedy mimo oficiální portál Vinted. „Poté zaslal ženě odkaz na zásilkovnu, přes kterou měla celá transakce proběhnout. Tento odkaz byl ale podvodný, jako tomu bývá u většiny těchto případů,“ dodala Čírtková.

Žena dále postupovala přesně podle instrukcí údajného zájemce o koupi bot a postupně vyplnila všechny požadované údaje ke svému internetovému bankovnictví a kromě toho také zaslala údaje ze své platební karty. Pachatel ženě postupně odčerpal s jejího účtu částku 29 tisíc korun.

Jak se bránit podobným podvodům? „Vždy zpozorněte v případech, kdy od vás někdo vyžaduje komplexní údaje k platební kartě nebo k bankovnímu účtu,“ upozorňuje policejní mluvčí, „důkladně prověřit, zda komunikujete se skutečnými obchodníky. Zloději, kteří reagují na váš inzerát, posílají podvodné e-maily, píší podvodné SMS nebo zprávy na dalších sociálních účtech. Vytváří falešné internetové obchody nebo volají lidem a představují se jako pracovníci banky,“ přibližuje další podvodné postupy, které mají vždy stejný cíl - přimět lidi, aby sdělili detailní údaje k platební kartě. V tu chvíli mohou pachatelé bez vědomí majitele účtu zadávat jakoukoliv platbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ngampol / Adobe Stock | Zdroj Policie ČR

Štítky internet, podvod, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krutý trest za důvěřivost. Žena z Jihlavska chtěla prodat boty za pár stovek, podvodník ji vybral z účtu desetitisíce | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.