Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nafackovat a natočit. S novou formou kyberšikany lidi seznamuje video influencera Jana Hanka

Vytipují si oběť a napadnou ji. Vše si natočí a video potom zveřejní na sociální síti. Tak vypadá novodobá kyberšikana HappySlapping. Vysočinští policisté proto spolu se známým jihlavským influencerem Janem Hanko připravili preventivní program, aby si aktéři uvědomili, co všechno mohou svým chováním způsobit.

Cílem HappySlappingu je spíše ponížit oběť před veřejností na sociální síti, než jí ve větší míře fyzicky ublížit. Video se volně šíří v prostředí internetu a je pro pobavení kohokoliv. Tuto násilnou trestnou činnost praktikují chlapci i dívky napříč věkovými kategoriemi. Hlavním problémem je rychlé šíření po sociální síti, které vede mnohdy k dalším problémům pro oběť.

Video jihlavského influencera je možné zhlédnout ZDE

Může to skončit tragicky

„Téma HappySlappingu není sice veřejnosti tak známé, ale funguje na stejných principech šikany a kyberšikany. Je to právě prostor internetu, který v případě happy slappingu násobí důsledek jednání, které z prvopočátku může působit jako sranda, avšak může také končit tragicky pro oběť i pro útočníky," popisuje spolupráci Jan Hanko.

HappySlapping
Pojem představuje velmi závadové chování zejména dětí a mladistvých. V překladu znamená doslova „uspokojivé fackování“. Je to trend mladé generace spočívající ve fyzickém napadání. Agresor či skupina agresorů si vytipuje oběť, která může být i náhodná a následně ji fyzicky napadne (kopání, fackování). Celé jednání je nahráváno na mobilní telefon a následně zveřejněno na sociální sítě.

Influencer proto nyní natočil video, které blíže ukazuje samotnou podstatu tohoto chování přestavující šikanu, kyberšikanu a násilnou trestnou činnost. Má zapůsobit na mladou generaci lidí, která mnohdy ani neví, jaké důsledky jsou s tímto jednáním spojeny. dodává: „Momentem zveřejnění a šíření videa v prostředí internetu sklízí agresoři vlnu hněvu od veřejnosti, která se může v budoucnosti odrazit i v jejich životě. Proto si myslím, že bychom si měli být vědomi toho, co může taková sranda způsobit,“ dodává Hanko.

Video je na profilu influencera Jana Hanka na internetovém portále Youtube. „Tímto způsobem chceme oslovit především mladé lidi, u kterých je velice důležité, aby věděli, co takové jednání obsahuje a jaké důsledky z něho plynou. Video by mělo taktéž oslovit samotnou oběť, aby se nebála jednání oznámit,“ upozorňuje Martin Hron, koordinátor prevence kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, prevence, influencer, sociální síť, Internet, Martin Hron, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Liga

Jednoduché. Nosit u sebe zbraň a bránit se ????. To pak bude mít sledovanost.....

Sobota, 19. listopadu 2022, 18:49Odpovědět

Nafackovat a natočit. S novou formou kyberšikany lidi seznamuje video influencera Jana Hanka | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.