Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dříve klidná lokalita, teď se tu bojíme, říká žena z Jihlavy. Podívejte se na její byt po nezvané návštěvě zloděje

Strach a nepříjemný pocit. S takovým pocitem od letošního 13. července bydlí rodina ženy z Jihlavy, kterou v uvedený den navštívil zloděj. Majitelka bytu, která si nepřála být jmenována, proto budeme uvádět jen její iniciály, se obrátila na redakci Drbny s tím, že jejich vykradený byt v Jihlavě v okolí bazénu Evžena Rošického zdaleka není jediným objektem, který navštívil nezvaný host. V lokalitě v posledních týdnech došlo i ke krádežím v kolárnách a sklepech. To redakci Drbny potvrdila i policie.

„Ke krádeži došlo 13. července, a to mezi 12. - 13. hodinou, já přišla domů ve 14 hodin,“ vzpomíná Jihlavačka J. P. na nepříjemný zážitek po příchodu domů z práce. Podle informací, které poskytla Jihlavské Drbně, byl jejich byt, kde s rodinou bydlí tři roky, v okolí jediným, který byl vykradený. „Do bytu vlezli oknem po polystyrenu na zateplení,“ popsala J.P. V době krádeže byli doma jen sousedi cizinci, podle ženy nikdo nic neviděl. Zmiňuje jen sousedku, která tvrdila, že se jí zdálo divné, že pes v bytě hodně štěká. „Sousedka prý venku slyšela kromě štěkání našeho psa venku i nějaké hlasy,“ zmiňuje J.P.

Jak již zaznělo, J.P. přišla v den krádeže domů kolem 14. hodiny. „Jsem zvyklá, že vždy přiběhne náš pes a jdeme ven. V chodbě byly na zemi rozházené věci, nejdřív jsem si myslela, že to byl pes. Pak jsem šla dovnitř pro vodítko a bylo mi divné, že jsou na zemi další věci. Když jsem přišla dál, tak jsem viděla všude spoušť v obýváku a pak i v synově pokoji. Hned jsem volala policii, ti mi řekli, ať jdu čekat ven. Takže jsem vzala psa a ještě jsem psala sousedce, jestli by ho nepohlídala a zjišťovala jsem, co se vlastně stalo,“ vypráví J.P.

Zloděje neodradil ani pes 

Přivolaní policisté začali lokalitu i byt prohlížet, a z vyšetřování vyplynulo, že pachatel či pachatelé do přízemního bytu v Pavlovově ulici vylezl po polystyrenu, mikroventilací vypáčil okno a přes ventilačku otevřel třetí díl okna. Potom vlezl dovnitř. „Ukradli nám hotovost, synovy peníze, šperky a hodinky. Zloděj či zloději očividně brali, co jim přišlo pod ruku, protože vyházeli všechno ze skříní, synovi v pokojíčku prohrabali hračky, prošli i skříňky v koupelně a krabičky v kuchyni. Museli vědět, že nikdo není doma, protože zatáhli žaluzie, aby na ně nebylo vidět,“ líčí okradená žena, která se diví tomu, že zloděje neodradila ani přítomnost psa.

„Pes musel štěkat jako blázen, ale schoval se naštěstí pod postel. Tam byl asi celou dobu. Jsem ráda, že mu nic nestalo,“ oddechla si J.P. Během vyprávění se svěřila i s tím, že má teď velký strach. „Dříve to tu byla taková klidná lokalita, syn teď chodí sám ze školy, tak se opravdu bojím,“ svěřila se žena z Jihlavy a dodává, že nedávno zde bylo vykradeno hodně sklepů a koláren, kde se pachatel zaměřuje hlavně na kola.

Škoda přes 40 tisíc korun 

Zvýšený počet krádeží v lokalitě kolem bazénu Evžena Rošického redakci Drbny potvrdila i mluvčí policie Jana Kroutilová. Jako první mluví o výše zmíněné krádeži ze 13. července. „Pachatel se dostal do bytu a odcizil finanční hotovost, šperky a hodinky. Další škoda vznikla majiteli poškozením vybavení. Škoda, kterou pachatel způsobil, byla vyčíslena na více než čtyřicet tisíc korun. Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to krádeže a porušování domovní svobody. Po pachateli a odcizených věcech pátráme,“ sdělila Drbně Jana Kroutilová.

V době od začátku července došlo v lokalitě ulice Pavlovova dále ke krádeži věcí v domě v polovině srpna a na začátku září. „Z úterý 16. srpna na středu na ulici Leoše Janáčka vnikl pachatel do domu a ze sklepa odcizil lyžařské vybavení, koloběžku a hi-fi soustavu. Majiteli vznikla škoda za necelých třicet tisíc korun,“ jmenuje dále mluvčí Kroutilová.

V noci z pátku 2. září na sobotu došlo ke krádeži ve dvou domech na ulici Evžena Rošického a dvou na ulici Pavlovova. „Pachatel se vloupal do sklepních kójí a odcizil cyklistické vybavení, jízdní kolo typu fatbike zelené barvy a jízdní kolo značky Specialized oranžové barvy s černým nápisem. Horské kolo značky Kross černé barvy odcizil pachatel z místnosti kolárny. Škoda v tomto případě přesáhla padesát tisíc korun,“ popisuje Kroutilová další krádeže z posledních dní.

Také v těchto případech se jedná o spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. „Rovněž tyto případy v současné době intenzivně prověřujeme za účelem dopadení pachatele (pachatelů) a pátráme po odcizených věcech,“ dodala mluvčí.

Pozor na ventilačky 

Policie by na základě výše uvedených případů chtěla opětovně apelovat na obyvatele bytových domů, aby důsledně zavírali všechny vstupní dveře do domu. Zejména ve sklepních prostorech a společných místnostech je nutné dbát na zamykání dveří, ale také zavření oken, přičemž není vhodné ponechat okno ani na takzvanou ventilaci. „Dále je dobré věnovat pozornost pohybu neznámých osob v domě. Pokud je okno do bytu ve výšce dostupné z okolního terénu, je důležité nenechávat jej otevřené v době nepřítomnosti obyvatele bytu. Důsledné zamykání dveří a zajištění oken platí také pro rodinné domy, garáže a skladovací objekty,“ přidává Jana Kroutilová upozornění pro veřejnost.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv okradené majitelky bytu

Štítky krádež, byt, zloděj, Pavlovova, policie, Jihlava, Drbna.cz, okno, Evžen Rošický, Jan Punt, Leoš Janáček, Pavlov, Specialized

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dříve klidná lokalita, teď se tu bojíme, říká žena z Jihlavy. Podívejte se na její byt po nezvané návštěvě zloděje | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.