Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavští kriminalisté dopadli dvojici zlodějů, kteří vykrádali zaparkovaná auta. Hrozí jim pět let za mřížemi

Až pět let za mřížemi mohou strávit dva cizinci, kteří mají na svědomí sérii krádeží. Zaměřovali se na zaparkované dodávky a nákladní vozidla, z nichž bral hlavně peněženky.

„V některých případech využívali situace, že řidič při nakládání nebo vykládání věcí nechal na chvíli automobil nezajištěný, do dalších vozidel se vloupávali za použití násilí. Při krádežích způsobili cizinci škodu za necelých půl milionu korun. Trestné činnosti se dopouštěli na území tří krajů. Oba cizinci byli obviněni ze spáchání trestných činů a hrozí jim až pětiletý pobyt za mřížemi. Obvinění muži jsou stíháni vazebně,“ uvedla ke krádežím Jana Kroutilová, mluvčí policistů. 

Jihlavští policisté dvojici dopadla na konci června po poledni, kdy krádeží majiteli vznikla škoda přesahující 130 tisíc korun. Pachatel využil toho, že řidič po zastavení na chvilku odešel do blízké prodejny a vozidlo neměl zajištěné. „Z automobilu Mercedes odcizil tašku s finanční hotovostí v české i cizí měně, platební kartou, dále mobilní telefony a další věci. Kriminalisté provedli šetření a zahájili prověřování. Podařilo se jim získat poznatky a postupně se dostali na stopu pachatelů. Ve spolupráci s pardubickými a královéhradeckými kriminalisty rozkryli celou sérii krádeží, kterou mají muži na svědomí. Vypátrat podezřelé cizince se jihlavským kriminalistům podařilo ve Středočeském kraji, dva muži důvodně podezřelí ze spáchání majetkové trestné činnosti projížděli s vozidlem Škoda Octavia po dálnici ve směru na Prahu,“ popsala Kroutilová.

Policisté vozidlo zastavili a oba cizince zadrželi. Zadržení muži směřovali v doprovodu policistů na jihlavské policejní oddělení. Kriminalisté provedli prohlídku vozidla, zajistili mimo jiné finanční hotovost.

Kradli dvanáctkrát 

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou mužů, oba ve věku šestadvacet let. „Cizinci byli obviněni ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, a dále přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Vyšetřování ukázalo, že cizinci mají na svědomí celkem 12 krádeží ze zaparkovaných vozidel. Trestnou činnost páchali na území tří krajů, kromě Jihlavska se vloupali do automobilů v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Muži měli rozdělené úkoly, a to řízení vozidla, kterým na místo přijeli, hlídání okolí a krádež věcí z automobilu. „Jejich cílem byly peněženky, tašky, mobilní telefony a další cenné věci, které majitelé v autech nechali. Cizinci se zaměřili zejména na dodávková vozidla různých značek. Krádeží se nejčastěji dopouštěli v rozpětí dopoledních a odpoledních hodin. Kromě Jihlavy se jejich cílem stala vozidla opakovaně v Pardubicích a dalších městech Pardubického a Královéhradeckého kraje,“ pokračuje Kroutilová.

Nejvyšší škoda vznikla při vloupání do dodávky na Rychnovsku, do které se dostali po rozbití skla. Odcizili peněženku s finanční hotovostí a škoda se vyšplhala na téměř 150 tisíc korun. V jiném případě využili toho, že řidič v Pardubicích nakládal do dodávky náklad, a když odešel pro další balík, vozidlo neuzamkl. Jeden z cizinců odcizil z automobilu nepozorovaně odložený batoh, škoda přesáhla padesát tisíc korun. „Při další krádeži se jim hodila situace, kdy řidič nechal u zamčeného automobilu při odchodu částečně otevřené okénko. Cizinci vzali z vozidla mobilní telefon a peníze, způsobili škodu přes deset tisíc korun,“ shrnula Kroutilová.

Na základě rozhodnutí soudu byli obvinění muži vzati do vazby a policisté oba cizince eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky krádež, vloupání, vozidlo, dopadení, policie, peněženka, kriminalita, Mercedes-Benz, Pardubice, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští kriminalisté dopadli dvojici zlodějů, kteří vykrádali zaparkovaná auta. Hrozí jim pět let za mřížemi | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.