Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Víkend s policejními kontrolami. Hlídky na Vysočině zastavily přes dva tisíce řidičů, zjistily přes pět set přestupků

Během posledního prázdninového víkendu, který je za námi, se na silnicích Vysočiny pohybovalo větší množství policejních hlídek. Ty se zaměřovaly na všechny účastníky silničního provozu. Tato dopravně bezpečnostní akce souvisela se zvýšeným provozem a s tím souvisejícím rizikem možného nárůstu počtu dopravních nehod.

„V akci jsme měli v pátek, v sobotu i v neděli několik desítek policejních hlídek s vozidly pro skrytý dohled, s vozidly v barvách Policie ČR i policejní motocykly. Policisté se v rámci víkendové akce zaměřili na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji. Kontrolovali dodržování všech základních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ sdělila v tiskové zprávě Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Dále nezapomněla zmínit, že v našem kraji se o víkendu konala také celá řada sportovních, kulturních a společenských akcí, včetně festivalů. I na silnice vedoucí do lokalit, kde se akce konaly, policisté zaměřili mimořádné kontroly. „Další desítky policistů budou v akci také od čtvrtka tohoto týdne, kdy školákům začíná nový školní rok,“ upozorňuje mluvčí Čírtková.

Policejní hlídky v rámci víkendové akce zkontrolovaly 2 338 vozidel a u jejich řidičů zjistily 507 dopravních přestupků. Celkem 489 přestupků vyřešili policisté na místě uložením pokuty. „Osmnáct přestupků v dopravě policisté zadokumentovali a odevzdají je k řešení do správního řízení místně příslušným správním orgánům. Ve 147 případech se přestupek týkal překročení nejvyšší povolené rychlosti, když ve 144 případech jsme uložili řidiči na místě pokutu v příkazním řízení a tři přestupky nebylo možné vyřešit na místě, proto budou odevzdány do správního řízení,“ jmenuje mluvčí policistů.

Třikrát pozitivní test na drogy 

Celkem 11 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu, naměřené hodnoty byly nižší než jedno promile alkoholu v dechu a tito řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku, který bude řešit správní orgán. „Ve čtyřech případech dechové zkoušky vykázaly hodnoty vyšší než jedno promile a tito řidiči jsou podezřelí ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve třech případech jsme u řidičů zjistili pozitivní výsledek testu na přítomnost jiných návykových látek,“ říká Čírtková k řidičům pod vlivem návykových látek.

Policisté v osmi případech zjistili, že řidič za jízdy držel v ruce telefon nebo jiné hovorové zařízení. Celkem 65 přestupků se týkalo nepoužití bezpečnostních pásů a ve čtyřech případech nebyly převážené děti umístěny v zádržných systémech. „V 56 případech neměli řidiči v pořádku technický stav vozidla, z toho u dvou vozidel řidiči použili registrační značku z jiného vozidla. Celkem 26 řidičů nepředložilo v rámci silniční kontroly doklad o pojištění odpovědnosti a ve dvou případech usedli za volant řidiči bez řidičského průkazu. Jednoho přestupku se dopustil cyklista a jednoho motocyklista,“ pokračuje ve výčtu Čírtková. 

Osm přetížených kamionů 

Během uplynulých dní kontrolám neušli ani řidiči v kamionech, osm vozidel bylo přetížených. Za to policisté uložili šest pokut, dvě porušení se budou nadále řešit. Policisté uložili za porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích také jednu kauci ve výši 10 tisíc korun.

Prázdniny končí až ve středu, proto může ještě další dny být na silnicích v celém našem kraji silnější provoz. Stále platí varování, že řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů hlavně řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. „Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod. Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod,“ upozorňuje Dana Čírtková.

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu tohoto týdne a začátkem příštího týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce začne 1. září a bude pokračovat i v příštím týdnu. Zaměří se především na malé chodce.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky policie, doprava, kontrola, hlídka, přestupek, akce, Kraj Vysočina, silnice, dopravní nehoda, drogy, Policie České republiky, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend s policejními kontrolami. Hlídky na Vysočině zastavily přes dva tisíce řidičů, zjistily přes pět set přestupků | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.