Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Příčinu požáru v Ledči hasiči ještě nestanovili, možná je technická závada. Škoda se dostala na 100 milionů

Za nedělním požárem v galvanizovně v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku je podle Josefa Zikmundy z vedení společnosti Kovofiniš technická závada. Připouštějí to i hasiči, vyšetřování ale není uzavřené. Škodu, kterou požár způsobil, odhadla společnost na 100 milionů korun. Zakázky teď musí řešit přes jiné společnosti, aby nepoškodila své odběratele, řekl dnes Zikmunda.

„O tom, že to (požár) bylo kvůli technické závadě, jsem přesvědčený, zcela určitě. Byť je to velmi sofistikované zařízení, ale má to v sobě tisíce různých dílů, třeba jenom 300 čerpadel, takže se na některém z nich může stát nějaká závada," řekl Josef Zikmunda. Podle něho se při požáru ukázalo, že dobře funguje havarijní jímka, takže se do okolí nedostaly chemikálie, které galvanizovna používá. „Z tohoto pohledu to zařízení funguje velmi dobře," řekl Zikmunda.

Zaměstnanci společnosti jsou podle něho nyní doma, do práce se vrátí, jakmile bude možné po skončení vyšetřování začít odstraňovat škody. „Nejdříve to budeme muset všechno vyklidit, zneškodnit, neutralizovat a podívat se na rozsah škody, jestli se to bude muset všechno vynést, nebo jestli se něco z toho uplatní. Což je teď velká otázka," řekl Zikmunda. Odhad škody je podle něho jen velmi zběžný. Zpřesnění nebylo možné kvůli stavu, ve kterém hala ještě je, včetně zakouření.

Při požáru, o kterém se hasiči dozvěděli v neděli před 4:00, se nikdo nezranil. Podle Zikmundy se v galvanizovně od pátku nepracovalo, další směna měla nastoupit až v neděli večer.

Osm jednotek hasičů bojovalo dnes brzy ráno s rozsáhlým požárem v Ledči nad Sázavou, podle informací od hasičů tam hořela hala sloužící ke skladování chemikálií. Byl vyhlášený druhý stupeň požárního poplachu.

Kovofiniš se zaměřuje především na dodávky zařízení pro povrchové úpravy a čistírny odpadních průmyslových vod.

„Příčinu stále necháváme v šetření, ale s největší pravděpodobností to bude nějaká technická nebo technologická závada," sdělila dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, hasiči, firma, hala, chemikálie, vyšetřování, Ledeč nad Sázavou, Josef Zikmund, Kovofiniš, okres Havlíčkův Brod, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčinu požáru v Ledči hasiči ještě nestanovili, možná je technická závada. Škoda se dostala na 100 milionů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.