Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Smrt Ukrajině, objevilo se v azbuce na pomníku v Přibyslavi. Dnes řešíme, jak nápisy odstranit, říká starosta

, aktualizováno 8. srpna 2022, 15:30

Policie od dnešního rána šetří poškození pomníku v lokalitě Bechoňova náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Zatím neznámý vandal poškodil pomník nápisem a obrazcem. Konkrétně se na pomníku z roku 1948 objevil křídou napsaný nápis v azbuce „smrt Ukrajině", ten pak doplnila trikolora v barvách ruské vlajky.

Tento vandalský čin radnice ohlásila policii, řekl dnes ČTK starosta Martin Kamarád (ODS). Z pomníku na náměstí nechalo město v březnu sundat sochu rudoarmějce, zdůvodnilo to obavami z poškození památky i tím, že by se mohlo něco stát lidem, kteří na ni po začátku války na Ukrajině lezli.

Pískovcový památník obětem obou válek v parčíku na Bechyňově náměstí je z roku 1948. Autorem umělecky pojatého monumentu je sochař Karel Samohrd. Voják se samopalem stál na kvádrovém podstavci s reliéfy československých legionářů a partyzánů. Celkově byl památník vysoký okolo pěti metrů. Po stranách pomníku jsou dva hroby vojáků Rudé armády. Podle údajů v památkovém katalogu tyto hroby nejsou součástí památky.

O poškození pomníku se policie dozvěděla dnes v ranních hodinách na základě oznámení. „Provedli jsme na místě činu ohledání a zadokumentování. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Policisté provádějí v současné době šetření, po pachateli pátráme," řekla novinářům Jana Kroutilová, mluvčí policistů. 

Starosta Přibyslavi Martin Kamarád poškození pomníku zjistil v neděli večer. Dnes shání odborníka, který poradí, jak kresby odstranit. „Kdyby to bylo na žule, tak z toho strach nemám, ono je to jenom křídou. Ale jak je to v tom pískovci, tak úplně nevím, jaký bude správný postup odstranění," řekl Martin Kamarád.

Po napadení Ukrajiny ruskou armádou na sochu rudoarmějce, která stála na pomníku, podle radnice někteří obyvatelé dávali ukrajinskou vlajku a jiní ji zase sundávali. Nepomohlo ani to, že město dalo sochu zabalit do fólie.

Socha rudoarmějce se samopalem zmizela z přibyslavského náměstí. Jestli se vrátí, rozhodne zastupitelstvo

Hodně emocí zpočátku ruské invaze na Ukrajinu vyvolávala socha rudoarmějce na náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Rada města nakonec rozhodla o dočasném přesunutí kamenné plastiky do depozitáře. Zda se na původní místo vrátí, záleží na...

Do depozitáře socha putovala 8. března, kdy ji z Bechyňova náměstí odstranil jeřáb specializované firmy. Protože se chtěla vyhnout medializaci, byla celá akce naplánována až na devátou hodinu večerní. O jejím osudu bude podle starosty rozhodovat přibyslavské zastupitelstvo až po zářijových komunálních volbách v souvislosti s chystanými úpravami celého náměstí. Ministerstvo obrany zatím souhlasilo s tím, že socha může zůstat v depozitáři do konce příštího roku.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Kamarád | Zdroj ČTK, Policie ČR

Štítky pomník, poškození, vandal, Přibyslav, Ukrajina, nápis, policie, okres Havlíčkův Brod, ruská invaze na Ukrajinu, ODS, Rudá armáda, Ozbrojené síly Ruské federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrt Ukrajině, objevilo se v azbuce na pomníku v Přibyslavi. Dnes řešíme, jak nápisy odstranit, říká starosta | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.