Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kladař na Vysočině: Policie zjistila 51 přestupků, polští řidiči se vyhýbali kontrolnímu vážení

Policisté na Vysočině opět kontrolovali řidiče jízdních souprav, které převážejí dřevní kulatinu. U 77 řidičů zjistili celkem 51 přestupků a padla řada sankcí.

„Do akce s názvem Kladař se zapojilo 20 dopravních policistů, kteří zkontrolovali 77 vozidel a zjistili 51 přestupků, z nichž 35 jich vyřešili na místě uložením blokové pokuty a v 16 případech jsme přestupek oznámili do správního řízení," říká Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

V jednom případě policejní hlídka zjistila, že řidič za jízdy nepoužíval bezpečnostní pásy, ve třech případech měla kontrolovaná vozidla nevyhovující technický stav. Policisté provedli i patnáct nízkorychlostních vážení a zjistili v osmi případech porušení – tedy u více než poloviny kontrolovaných jízdních souprav.

Porušení se týkala v pěti případech vozidel s českou registrační značkou a ve třech případech vozidel s polskou registrační značkou. V sedmi případech šlo o překročení hmotnosti a v jednom případě o překročení výšky.

„U čtyř řidičů policisté při kontrole zjistili porušení zákona o silniční dopravě – jednalo se o nedodržení předepsané doby odpočinku, čtyři řidiči dostali pokutu v příkazním řízení na místě za 2500 korun. V jednom případě jsme ještě oznámili dopravce správnímu orgánu," dodává Čírtková. 

Policisté za všechna zjištěná porušení uložili následující sankce: 

Čtyři řidiči s českou registrační značkou překročili hmotnost, policie také zjistila případ překročení rozměrů (výška i délka jízdní soupravy). Ve třech případech padla na místě pokuta 3500 korun,  ve dvou případech bylo porušení ze strany řidiče oznámeno správnímu orgánu.

Přeprava bagru 

„Ve všech pěti případech jsme oznámili porušení ze strany provozovatele jízdní soupravy správnímu orgánu. Nejzávažnější porušení bylo při nadrozměrné přepravě stavebního stroje - bagru – překročení největší technicky přípustné hmotnosti jízdní soupravy o 7 150 kilogramů a nedodržení podmínek stanovených zvláštním užíváním komunikací," doplnila mluvčí Čírtková. 

Tři řidiči z Polska překročili hmotnost, řidiči zaplatili na místě pokuty v příkazním řízení za 31 100 korun. „Ve třech případech jsme oznámili do správního řízení provozovateli a uložili jsme kauce - 2x 50 tisíc korun, 1x 36 tisíc korun," vyčíslila Čírtková. 

Polské jízdní soupravy, jejichž řidiči sjeli z dálnice D1, aby se vyhnuli kontrolnímu vážení, policisté zastavili na silnici II/602 na odstavné ploše u odbočky na Luka nad Jihlavou. U jedné jízdní soupravy byl součet zatížení trojnápravy přípojného vozidla překročen o 8800 kilogramů a největší povolená hmotnost soupravy překročena o 5800 kilogramů. Tento řidič vezl dřevní kulatinu. „U druhé kontrolované jízdní soupravy byl součet zatížení trojnápravy přípojného vozidla překročen o 5850 kilogramů a největší povolená hmotnost soupravy překročena o 3800 kilogramů. I tento řidič převážel dřevní kulatinu. Oba zaplatili kromě pokuty ve výši 15 tisíc korun ještě kauci ve výši 50 tisíc korun," jmenuje dále mluvčí policistů.

Přeložení části nákladu 

Řidič třetí jízdní soupravy s polskou registrační značkou překročil nejvyšší  povolenou hmotnost motorového vozidla o 3871 kilogramů a největší povolená hmotnost soupravy byla překročena o 1100 kilogramů, také tento řidič vezl klády a policisté ho zastavili ke kontrole na dálnici D1 na 129,5 km ve směru na Brno. „Přetížené jízdní soupravy nesměly pokračovat v další jízdě a řidiči museli zajistit přeložení části nákladu na další jízdní soupravu," říká Dana Čírtková s tím, že v tomto případě činila kauce 36 tisíc korun. 

Podobné akce budou pokračovat i v následujícím období.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kladař, kontrola, přestupek, policie, pokuta, Kraj Vysočina, SPZ, kauce, správní úřad, Dálnice D1, Polsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kladař na Vysočině: Policie zjistila 51 přestupků, polští řidiči se vyhýbali kontrolnímu vážení | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.