Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žena se opakovaně bodla nožem do krku, pomohl jí policista z Jihlavska. To by přece udělal každý, říká skromně

Policejní ředitel na Vysočině Miloš Trojánek ocenil záchranu života ženě v Praze, kterou má na svědomí policista Jakub Šeba, služebně zařazený na Dálničním oddělení Velký Beranov. Aktuálně je ale služebně v Praze, kde slouží na dopravním inspektorátu v rámci obvodního ředitelství Policie Praha III. V úterý 14. prosince převzal z rukou ředitele Trojánka skleněnou plaketu.

A co se vlastně v Praze stalo? Operační důstojník vyslal 18. listopadu dvoučlennou hlídku dopravních policistů k asistenci zdravotnické záchranné službě. Členem této hlídky byl zmiňovaný policista Jakub Šeba. Jeho parťákem byl v té době Jan Machek z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Z přijatého oznámení vyplývalo, že záchranáři vyjíždějí na pomoc ženě, která si z důvodu tíživé životní situace může chtít ublížit. O její zdraví a život projevila obavu blízká osoba, která také umožnila policistům vstup do bytu, kde se žena aktuálně nacházela,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Intenzivně se bránila ošetření 

Když policisté opatrně vstoupili do bytu, zjistili, že žena leží na zemi v obývacím pokoji bytu a je ve velmi vážném stavu, neboť se pokusila o sebevraždu. Zřejmě opakovaně se bodla nožem do krku a z tohoto důvodu velmi silně krvácela. „Vzhledem k tomu, že byla ve špatném psychickém stavu, odmítala jakoukoliv pomoc a stále se snažila intenzivně se bránit ošetření. Do příjezdu záchranářů na místo se proto policisté snažili ženě zabránit v dalším sebepoškozování,“ dodává Čírtková.

Jakub Šeba 

Když přijela na místo události posádka s lékařem, policisté stále aktivně asistovali při fixaci ženy, aby ji lékař mohli co nejopatrněji vyjmout nůž a ošetřit bodnou ránu na krku a tím zastavit krvácení. Když se ženu podařilo po aplikací utišující látky zklidnit, převzali si ji do péče záchranáři a převezli ji k dalšímu ošetření a hospitalizaci do nemocnice.

„Byl to pro mě i mého kolegu určitě hodně emoční a současně náročný zákrok, zejména z psychického hlediska. Přiznám se, že ještě pár dnů poté se mi ty okamžiky, kdy jsme se snažili krvácející ženu uklidnit, v myšlenkách vracely. Ale další služba a další případy, které jsme museli v rámci služby řešit, mi pomohly případ už tak intenzivně neprožívat,“ řekl k události velmi skromně Jakub Šeba s tím, že by to udělal přece každý.

Žena dostala druhou šanci 

Policisté ženě poskytli první pomoc, která byla pro záchranu jejího života zcela zásadní a rozhodující. Profesionální chování a duchapřítomnost policisty Jakuba Šeby při záchraně ženina života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že policista je v jeho očích opravdový hrdina. „Dokázal jste se v daný okamžik spolu se svým parťákem správně rozhodnout a neváhal jste pomoci. Žena tak díky vám oběma dostala druhou šanci,“ doplnil Miloš Trojánek s tím, že podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Sedmadvacetiletý Jakub Šeba žije v malé obci na Jihlavsku a patří k policejním nováčkům. K Policii České republiky nastoupil 1. října loňského roku a po návratu z Prahy zůstane věrný dopravní policii. „Z dálničního oddělení Velký Beranov bude převelený na oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina,“ doplňuje Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky ocenění, pomoc, plaketa, hrdina, záchrana, policista, Jakub Šeba, Praha, policie, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Velký Beranov, Olomoucký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena se opakovaně bodla nožem do krku, pomohl jí policista z Jihlavska. To by přece udělal každý, říká skromně | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.