Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie varuje: Pozor na falešné e-maily. Jsou rozesílány třeba i jménem České pošty

Také policisté na Vysočině řeší v poslední době případy nebezpečné počítačové trestné činnosti, které spočívají v rozesílání fiktivních e-mailů. Ty snaží navodit v lidech dojem, že je rozesílají různé skutečné veřejné instituce a podnikatelské subjekty.

Za rozesíláním e-mailů přitom stojí podvodnici, kteří zneužívají skutečně existujících spedičních nebo zásilkových firem, které prostřednictvím e-mailu vyzývají adresáty k uhrazení různě vysokých finančních částek. „Požadavky na platby přitom odůvodňují tím, že se jedná o platby za údajně nevyzvednuté objednané zásilky. Falešné e-maily byly rozesílány také například jménem České pošty. V těchto e-mailech jsou obsaženy většinou interaktivní odkazy, které po otevření odkazu lákají z uživatelů různé přihlašovací údaje a snaží se získat a podvodně z nich vylákat finanční prostředky,“ vysvětluje princip Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Kriminalisté proto vyzývají k velké obezřetnosti při procházení e-mailové pošty a varují před prováděním bezhotovostních plateb, pokud si nejste jisti, že skutečně máte nějakou úhradu provést. Za e-mailovou korespondencí totiž většinou stojí úplně někdo jiný, než za koho se vydává, což je na první pohled obtížně rozeznatelné. „Zneužitá bývají také loga firem, proto je zapotřebí věnovat své elektronické komunikaci zvýšenou pozornost, a to i z hlediska detailů a pravopisných chyb v textu. Příjemce tak většinou obdrží do své e-mailové schránky zprávu od odesílatele, který napodobuje různé instituce, ale e-mailová adresa s ní zjevně nesouvisí. Po kliknutí na odkaz v e-mailu je uživatel přesměrován na podvodnou stránku,“ pokračuje Čírtková v popisu.

Cílem je číslo karty nebo přístup do bankovnictví 

V této souvislosti je zapotřebí uvést, že kybernetické hrozby nabírají v České republice na obrátkách. Podvodníci si jako oběti vybírají klienty velkých institucí, převážně bank, softwarových firem i poskytovatele služeb. Cílem je krádež čísla platební karty, získání přístupu do bankovního účtu i získání citlivých údajů.

Počítačová kriminalita je trestná činnost, která je páchána za využití informačních a komunikačních technologií, nebo jsou oblasti těchto technologií předmětem pachatelova útoku. Vyvíjí se velmi rychle a jde ruku v ruce s vývojem naší společnosti. Pachatelé se vždy velmi rychle přizpůsobí dané situaci. Jejich cílem je obohatit se na úkor jiných. Objasňování tohoto druhu počítačové kriminality je velice obtížné a za každým objasněným případem stojí velmi náročná práce kriminalistů.

„Ve většině případů však peníze podvedených lidí končí na zahraničních účtech. Jedná se o kriminalitu, jež je specifická tím, že zahrnuje různé druhy trestné činnosti. Nejčastěji je hlavním pachatelovým cílem obohacení a podvodné získání finančních prostředků,“ dodává Čírtková závěrem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Andrea Piacquadio / pexels

Štítky e-mail, podvod, falešný, počítačová kriminalita, počítač, Vysočina, Česká pošta, kriminalita, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje: Pozor na falešné e-maily. Jsou rozesílány třeba i jménem České pošty | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.